Merkeli sõnul lasub põgenikel lõimumiskohustus (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles laupäeval enne tähtsaid valimisi kolmel liidumaal, et põgenikel on kohustus lõimida end Saksa ühiskonda.

«Me ootame põgenikelt nende (lõimumis)-pakkumiste vastuvõtmist. See ei ole mitte üksnes võimalus, vaid kohus,» lausus Merkel, kes on langenud avatud uste poliitika tõttu üha suurema siseriikliku kriitika alla. Merkel kõneles rahvale Haigerlochis, edastas uudisteagentuur DPA.

Saksamaale jõudis mullu umbes 1,1 miljonit põgenikku.

Pühapäeval peetakse valimised kolmel Saksa liidumaal - Baden Württembergis, Rheinland-Pfalzis ja Saksi-Anhaltis. Parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale (Alternative für Deutschland - AfD) loodab lõigata valimistel kasu valitsuse valitsuse rändepoliitika ebapopulaarsusest.

Siseminister Thomas de Maiziere manitses valijaid mitte kuulama AfD sireenilaulu, öeldes, et erakonna üleskutse sulgeda Saksa piirid kahjustab riiki.

AfD-l puudub poliitiline kontseptsioon ja pädevus lahenduste leidmiseks Saksa probleemidele, ütles de Maiziere päevalehele Die Welt.

Tegemist on suurimate valimistega pärast rekordilise migrantidevoolu saabumist Saksamaale ning vaatlejate hinnangul tahavad rahulolematud kodanikud võimuerakonnale Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) oma pahameelt ka näidata.

AfD toetus näitab valimiseelsetes küsitlustes järjepidevat kasvu. Viimane neist avaldati esmaspäeval päevalehes Bild, millest selgus, et AfD toetus on kõigis kolmes liidumaas kahekohaline.

Kantsler Angela Merkeli CDU toetus langes partei tuumikalal Baden-Württembergis 10,5 protsendipunkti võrra 28,5 protsendile. Neid edestasid esmakordselt Roheline Partei ja AfD saagiks oli 12,5 protsenti.

Rheinland-Pfalzis on CDU toetus 35 protsenti, kuid jagab esikohta Sotsiaaldemokraatliku Parteiga. Saksi-Anhalti liidumaal on CDU-l suur edumaa 29 protsendiga, teisel kohal on 20 protsendiga Vasakpartei ja kolmas on 19 protsendiga AfD.

Merkel on teinud erakonnakaaslaste heaks jõulist kampaaniat lootuses seista vastu parem- ja vasakpopulistide tugevnemisele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles