Saksa ülikoolid sulgesid moslemite palvetoad (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemite palvetuba.
Moslemite palvetuba. Foto: SCANPIX

Saksamaa kolme tuntud ülikooli otsus sulgeda islamiusuliste palvetoad tõi kaasa kriitika moslemite ebaõiglases kohtlemises.

Dortmundi tehnikaülikool sulges palvetoa, mis oli mõeldud kõigi usundite järgijatele. Ülikooli teatel püüdsid islamiusulistest mehed palvetuba üle võtta. «Katse luua usunditeülest meditatsiooniruumi kukkus läbi,» tunnistas ülikooli esindaja.

Osa moslemitest üliõpilasi nägi selles aga väärkohtlemist ning nad on kogunud umbes 400 toetusallkirja petitsioonile, mis süüdistab ülikooli juhtkonda nende diskrimineerimises. Eriti vihastas neid ülikooli juhtkonna väide, et palvetuba suleti julgeolekukaalutlustel.

Ka Essen-Duisburgi ülikoolis üle 20 aasta eksisteerinud palvetuba otsustati sulgeda. Ametlikult põhjendati otsust vajadusega saada rohkem juurde õpperuumi.

«Meie ülikoolis on üle 130 rahvuse, me ei saa pakkuda ruumi igale usundile või kultuurile,» selgitati otsuses. «Ruum loodi ajal, mil moslemitel polnud läheduses teisi kohti. Viimase kahe aastakümnega on see muutunud.»

Saksa meedia on aga kirjeldanud Essen-Duisburgi mittemoslemitest üliõpilaste kaebusi, et palvetuba hakkas neid moslemite palvuste ajal segama. Nüüd on ülikoolis plaanis avada palvetoa asemel nn vaikuse tuba.

Ka Berliini tehnikaülikoolis suleti seal aastaid olnud palvetuba. Taas kord põhjendas ülikooli juhtkond selle sulgemist ruuminappusega. «Lähedalasuvad kohad, kus moslemitest tudengid saavad palvetada, ei pruugi küll asuda jalutuskäigu kaugusel, kuid bussiga sõites kahe või kolme peatuse kaugusel,» ütles ülikooli rektor Christian Thomsen.

Berliinis asuva Sehitliki mošee juht Ender Cetin ütles, et praktiseeriv moslem leiab ühel või teisel moel võimaluse palvetamiseks. Kui mošee on liiga kaugel, võidakse teha ka seda mõnes rahulikumas nurgas.

«Kergesti võib tekkida diskrimineeriv tunne, kui inimesed sinuga ei räägi ja siis ütlevad: «Sa ei tohi enam praktiseerida oma religiooni, nagu sa oled seni harjunud.»,» hoiatas Cetin. «See ei pea olema palvetuba üksnes moslemite jaoks. Ühine palvetuba on kõigile hea.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles