Kolmel Saksamaa liidumaal toimuvad valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakatid Magdeburgis.
Valimisplakatid Magdeburgis. Foto: SCANPIX

Kolmel Saksamaa liidumaal korraldatakse täna valimised ajal, mil riigis on kasvanud lahkhelid migratsioonikriisi üle.

Valimised peetakse kolmel Saksa liidumaal - Baden Württembergis, Rheinland-Pfalzis ja Saksi-Anhaltis. Immigratsioonivastane erakond Alternatiiv Saksamaale (Alternative für Deutschland - AfD) loodab lõigata valimistel kasu valitsuse valitsuse rändepoliitika ebapopulaarsusest.

Tegemist on suurimate valimistega pärast rekordarvu migrantide saabumist Saksamaale ning vaatlejate hinnangul tahavad rahulolematud kodanikud võimuerakonnale Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) oma pahameelt ka näidata.

Kokku saab valimistel oma hääle anda umbes 12,7 miljonit inimest.

AfD toetus näitab valimiseelsetes küsitlustes järjepidevat kasvu. Viimane neist avaldati esmaspäeval päevalehes Bild, millest selgus, et AfD toetus on kõigis kolmes liidumaas kahekohaline. Saksi-Anhalti liidumaal ennustatakse AfD-le kuni 19 protsendi suurust toetust.

Eeldatavasti ei ole aga populaarsemad erakonnad nõus liidumaade valitsuses AfDga koalitsiooni moodustama, kuigi immigratsioonivastase partei edu võib koalitsiooni moodustamise protsessi raskendada.

Saksamaale saabus mullu ligi 1,1 miljonit asüülitaotlejat. Kantsler Angela Merkeli valitsus on küll astunud samme sisserändepoliitika rangemaks muutmise suunas, kuid on ignoreerinud oma konservatiivsemate poliitiliste liitlaste üleskutseid jõustada asüülitaotlejate arvule ülempiir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles