Obama kaotab sõjaväes teenivate geide vaikimisnõude

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama kirjutas alla geide vaikimisnõude kaotamise seadusele.
Obama kirjutas alla geide vaikimisnõude kaotamise seadusele. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kirjutas alla ajaloolisele seadusele, mis lubab armees teenivatel geidel oma seksuaalset sättumust avalikustada.

Siiani kehtis USA sõjaväes reegel «Ära küsi, ära räägi», mis tähendas, et geid pidid oma homoseksuaalsust varjama, vahendab BBC News.

1993. aastal seadusesse kirja pandud nõue tähendas Obama hinnangul seda, et kümned tuhanded ameeriklased pidid oma elu valele ehitama. Aastate jooksul pidi seaduse tõttu armeest laskuma üle 13 000 homoseksuaalse inimese.

Kriitikute väitel toob seaduse tühistamine kaasa sõdurite moraali languse sõjaolukorras, kuid Obama nimetas tänast päeva väga heaks. «Enam ei pea kümned tuhanded ameeriklased valede keskel elama, et teenida riiki, mida nad armastavad,» ütles president. Ta lisas, et muudatus tuleb armeele vaid kasuks.

«Seadus, millele kohe alla kirjutan, tugevdab riiklikku julgeolekut ja neid ideaale, mille kaitsmiseks naised ja mehed oma eludega riskides võitlevad,» ütles riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles