Lavrov: Venemaa on valmis osalema ISISe kantsi vabastamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejad Raqqas.
ISISe võitlejad Raqqas. Foto: SCANPIX

Venemaa on valmis tegema USA ja selle juhitava koalitsiooniga koostööd äärmusrühmituse ISIS kantsi Raqqa linna vabastamiseks, lausus välisminister Sergei Lavrov täna.

«Oleme valmis koordineerima ameeriklastega oma tegevusi, sest Raqqa asub Süüria idaosas ning USA koalitsioon tegutseb aktiivselt peamiselt seal,» lausus Lavrov usutluses telekanalile Ren-TV.

Raqqa on nn Kalifaadi peamine linn Süüria territooriumil, lisas ta.

«See pole saladus kui ütlen, et ameeriklased tegid ettepaneku töö jaotamiseks: Vene õhujõud peaksid keskenduma Palmyra (Tadmuri) vabastamisele ning USA koalitsioon keskendub Venemaa toetusega Raqqa vabastamisele,» ütles minister.

Lavrovi sõnul kinnitab USA ametivend John Kerry talle kõnelustel, et Washington ja Moskva koordineerivad Süürias oma tegevusi, kuigi seda üritatakse avalikult varjata.

«Mõnikord tehakse avaldusi, sealhulgas ka Pentagoni ametnike poolt, et koordinatsioon Venemaaga puudub. Seejärel küsime välisminister Kerrylt ja tema välisministeeriumi kolleegidelt ning nemad vastavad, et koordinatsioon on olemas, kuid seda tuleb selgitada selliselt, et keegi ei solvuks, et ameeriklased meiega koostööd teevad,» lausus Lavrov.

«Ütleksin, et see pole «täiskasvanu positsioon»,» lisas ta. «Probleem on selge ning ISIL (ISISe akronüüm – toim) on meie jaoks ühine oht,» ütles minister.

Lavrov märkis ka, et Venemaa on  tõendeid Türgi sõjaväelaste viibimisest Süüria territooriumil. «Nõudes teatud kurdi osapoolte tugevnemise mittelubamist Süürias, hakkas Türgi teada andma oma suveräänsest õigusest luua Süüria territooriumil mingeid julgeolekutsoone,» ütles Lavrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles