Lävepakuküsitlused: Merkeli CDU kaotas kahel liidumaal kolmest (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) said lüüa kahel liidumaal kolmest, kus pühapäeval regionaalvalimised toimusid, selgus lävepakuküsitluste tulemustest.

Regionaalparlamendi valimised peeti Baden-Württembergi, Rheinland-Pfalzi ja Saksi-Anhalti liidumaal.

CDU säilitas tugevaima erakonna staatuse Saksi-Anhaltis, kuid sai Baden-Württembergi liidumaal kõigi aegade madalaima tulemuse - 27,5 protsenti häältest. Viimastel andmetel on CDU ühes oma peamises tugipunktis Baden-Württembergis jäämas koguni teiseks pärast erakonda Roheline Partei.

Populistlik Alternatiiv Saksamaale (AfD) kindlustas kohad kõigi kolme liidumaa parlamendis, kogudes Saksi-Anhalti liidumaal 23 protsenti, Baden-Württembergis üle 14 protsendi ja Rheinland-Pfalzis ligi 11 protsenti häältest.

Sotsiaaldemokraadid kandsid suuri kaotusi nii Baden-Württembergis kui Saksi-Anhaltis.

Tegemist oli suurimate valimistega pärast rekordarvu migrantide saabumist Saksamaale ning vaatlejate hinnangul tahtsid rahulolematud kodanikud võimuerakonnale CDU oma pahameelt ka näidata.

Eeldatavasti ei ole aga populaarsemad erakonnad nõus liidumaade valitsuses AfDga koalitsiooni moodustama, kuigi immigratsioonivastase partei edu võib koalitsiooni moodustamise protsessi raskendada.

Saksamaale saabus mullu ligi 1,1 miljonit asüülitaotlejat. Kantsler Angela Merkeli valitsus on küll astunud samme sisserändepoliitika rangemaks muutmise suunas, kuid on ignoreerinud oma konservatiivsemate poliitiliste liitlaste üleskutseid jõustada asüülitaotlejate arvule ülempiir.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles