Obama lubas Kuuba presidendiga vestelda inimõiguste olukorrast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Barack Obama lubas dissidentidele, et võtab Kuuba presidendi Raul Castroga kohtudes otsekoheselt jutuks inimõiguste olukorra saareriigis, selgus pühapäeval avaldatud kirjast.

Obama külastab Kuubat 21.- 22. märtsini ja on esimene Ühendriikide president pärast Calvin Coolidge'i 1928. aastal, kes seda teeb.

Obama ütles poliitvangide naistest ja lastest koosnevale opositsioonirühmale Daamid Valges 10. märtsil saadetud kirjas, et mõistab ja toetab nende võitlust.

«Ma mõistan täielikult raskusi, millega tavalistel kuubalastel tuleb silmitsi seista oma õigusi nõudes. Ühendriigid on veendumusel, et keegi Kuubal ega ka kuskil mujal ei tohiks kohata tagakiusamist, vahistamist või rünnakuid selle pärast, et nad tahavad oma häält ja arvamusi kuuldavaks teha. Nagu ka korduvalt varem kavatsen ma selle teema president Castroga otsekohe jutuks võtta,» seisis kirjas.

Valge Maja kinnitas uudisteagentuurile AFP kirja ehtsust.

USA president Barack Obama on Kuubal teretulnud, kuid ärgu oodaku poliitilisi järeleandmisi, kirjutas möödunud nädalal saareriigi riiklik päevaleht.

«Kuuba valitsus ja rahvas võtavad USA liidri vastu neile omase külalislahkusega ning kohtlevad hoolitsuse ja austusega,» kirjutas ajaleht Granma juhtkirjas.

Kohe aga lisati, et kellelgi ei maksaks kahelda Kuuba kindlas otsuses pidada tingimusteta kinni oma «revolutsioonilistest ja imperialismivastastest ideaalidest».

«Me ei saa endale lubada seda, et meid meie siseasjades survestataks. Me oleme oma iseseisvuse võitnud selleks liiga suurte ohvritega,» ütles Kuuba liider Raul Castro ajalehele.

Enne visiidist teatamist oli Obama rõhutanud, et läheb Kuubale vaid juhul, kui kommunistlik valitsus teeb edusamme inimõiguste vallas.

Ühendriigid ja Kuuba teatasid tunamullu 17. detsembril ajaloolisest kokkuleppest suhete normaliseerimiseks, mis tõi kaasa saatkondade taasavamise ning Kuubale kehtestatud reisi- ja kaubanduspiirangute mõnetise leevendamise. Lisaks taastati diplomaatilised suhted. Viimati allkirjastasid USA ja Kuuba leppe, millega taastatakse viis aastakümmet kestnud pausi järel kahe riigi vahelised kommertslennud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles