Islamiriigi džihadistid kasutavad plahvatustes Nokia 105 mobiiltelefone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia 105
Nokia 105 Foto: Youtube

Relvakonflikte ja relvastust uuriva ühenduse Conflict Armament Research (CAR) uuring näitas, et äärmusrühmitus Islamiriik kasutab lõhkekehade plahvatama panemisel Nokia mobiiltelefone.

Raporti kohaselt on selle rühmituse võitlejatel palju Nokia 105 mobiiltelefone, mille abil on lihtne käepärastest vahenditest valmistatud pomme lõhata, edastab iltasanomat.fi.

Pommide tegemisel ja plahvatama panemisel kasutatakse ära mitmeid tsiviilotstarbelisi ja igapäevaelus tavapäraseid vahendeid, kaasa arvatud mobiiltelefonid ja nende osad. Kasutamise põhjuseks on, et need on lihtsalt kättesaadavad ja odavad.

2013. aasta kevadel müügile jõudnud Nokia 105 on odav ja väga vastupidava akuga. Pärast seda, kui Nokia telefonitootmine müüdi Microsoftile, on seda telefoni müüdud nimetuse Microsoft Mobile 105 all.

Ekspertide arvates ei ole selles mobiiltelefonis siiski midagi sellist, mis teeks temast võrreldes teiste mobiiltelefonidega parema päästiku.

CARi esindaja Jonah Leffi arvates on Islamiriigi võitlejad kas ostnud või varastanud suures koguses Nokia 105 mobiiltelefone ning selle tõttu on lihtne tegevust ja plahvatusi koordineerida, kuna kõigil on sama mudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles