Üle poole Nord Streami gaasitorustikust on lastud merre

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solitaire (paremal) laseb Nord Streami gaasitorustiku detaile Soome lahe põhja.
Solitaire (paremal) laseb Nord Streami gaasitorustiku detaile Soome lahe põhja. Foto: SCANPIX

Torupaigalduslaev Solitaire on Läänemere põhja rajatava Nord Streami gaasitorustikuga jõudnud rohkem kui poolele teele, päevas paigutatakse mere põhja kaks kilomeetrit torusid.

Eile tegi 400-liikmelise meeskonnaga laev tööd Hanko ja Tallinna´vahele jääval territooriumil, vahendas Ilta-Sanomat. Solitaire ei tööta üksinda. Talle on abiks Castro Sei, mis praegu viibib Taani vetes.

Solitaire vastutab torujuhtme rajamise eest peamiselt Soome majandustsoonis. Tavapärasest külmema ja lumisema novembri-detsembri tõttu on torutööd püsinud aga siiski graafikus.

«Esimest torujuhet on Läänemerre lastud ligi 800 kilomeetrit,» ütles Nord Streami projekti kommunikatsioonijuht Minna Sundelin. Seega on rajamata veel kolmandik torujuhtmest.

Soome majandustsoonis peaksid tööd valmis saama jaanuaris.

Kui meres sujub kõik ladusalt, siis maal tuleb ette tõrkeid. Gaasitorustikuga liituva kaebuse arutelu ülemkohtus (KHO) on nimelt veel pooleli. Kolm Eesti keskkonnaorganisatsiooni esitasid kaebuse torustiku keskkonnamõjude üle KHOsse sügisel.

KHO pressiesindaja Teuvo Arolaineni prognoosi järgi pole otsust enne kevadet mõtet oodata.

Venemaalt Saksamaale suunduva gaasitorustiku kogumaksumus on 7,4 miljardit eurot. Kahest paralleelsest torujuhtmest esimene on plaanis anda ekspluatatsiooni 2011. aastal, teine aga 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles