Mogherini: EL seisab oma huvide kaitsel Venemaa vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini
Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini Foto: SCANPIX

Euroopa Liit peab oma poliitiliste ja julgeolekuhuvide kaitseks Venemaale vastu seisma, ent peaks otsima Moskvaga ühisosa seoses Süüria konfliktiga ja teistes küsimustes, teatasid EL-i välisministrid esmaspäeval.

EL-i välisministrid kohtusid Brüsselis igakuisel välisasjade nõukogul.

EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles, et 28 liikmesriigi välisministrid jõudsid «üksmeelele» viies üldises põhimõttes.

Esiteks, Moskva peab täielikult austama ja ellu viima Minski relvarahulepped Ukrainaga ja Brüssel ei tunnusta Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist 2014. aastal, ütles Mogherini nõukogu järgsel pressikonverentsil.

EL peaks hoogustama sidemeid teiste Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia riikidega ja tugevdama EL-i vastupanuvõimet valdkondades nagu energeetika, kus Venemaa on paljude liikmesriikide suurim energiatarnija, lausus ta.

Välisministrid tunnistasid «vajadust valikulisele lävimisele Venemaaga välispoliitilistes küsimustes, nagu Iraan, Lähis-Ida ja Süüria...aga ka teistes valdkondades, kus eksisteerib selge EL-i huvi», sõnas Mogherini.

Tema sõnul püüdleb EL sidemete hoogustamise poole Vene kodanikuühiskonna, eriti noortega.

Briti välisminister Philip Hammond ütles kohtumisele saabudes, et EL-il ei tohiks olla Venemaa suhtes mingeid illusioone.

«Meil peavad olema Venemaaga suhted, ent me ei saa kaotada silmist väljakutset, mida Venemaa kehastab meie väärtustele ja julgeolekule, ja peame olema jõulised oma argumentides ja põhimõtete, väärtuste ja piiride kaitsmisel Euroopas,» lausus Hammond.

EL on kehtestanud Venemaale majandussanktsioonid Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimise ja Ida-Ukrainas separatistliku konflikti õhutamise ja selles osalemise eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles