Valge Maja reageeris Putini otsusele ettevaatlikult (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värsked pildid Damaskusest.
Värsked pildid Damaskusest. Foto: SCANPIX

Valge Maja reageeeris esmaspäeval ettevaatlikult Vene presidendi Vladimir Putini üllatuslikule otsusele suurem osa Venemaa väekontingendist Süüriast välja viia.

«Ma ei ole neid teateid näinud ning antud hetkel on mul raske hinnata, milline mõju on sellel läbirääkimistele, milliseid muutusi see dünaamikasse toob. Nii et vaja on vaadata, millised täpselt on Venemaa kavatsused,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

Ta lisas, et ei oska kommenteerida, kas Venemaa otsus on Ühendriikidega kooskõlastatud.

Putin andis oma kaitseministrile korralduse hakata alates teisipäevast välja viima suuremat osa Vene väegrupist Süürias.

«Loodan, et tänane otsus on hea signaal kõigile vaenupooltele. Ma loodan, et see suurendab märkimisväärselt usaldust kõigi Süüria rahuprotsessi osapoolte vahel ja aitab kaasa Süüria küsimuse rahumeelsele lahendamisele,» ütles Putin.

Paljud vaatlejad suhtuvad Putini avaldusse skeptiliselt. Kuid on ka avaldatud lootust, et see Putini käik võib näidata valmisolekut nõustuda Assadi lahkumisega või viia läbimurdeni Genfis alanud rahukõnelustel.

Venemaa alustas septembris Süürias õhurünnakutega, millele järgnes suure väekontingendi riikiviimine. Moskva tegevus muutis sõja käiku kokkuvarisemise veerel olnud Bashar al-Assadi režiimi kasuks.

«Me oleme rääkinud sellest, kuidas Venemaa jätkuv sõjaline sekkumine Assadi režiimi toetuseks on komplitseerinud jõupingutusi poliitilise ülemineku saavutamiseks,» lisas Earnest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles