Birma parlament valis presidendiks poole sajandi järel tsiviilisiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma uus president Htin Kyaw täna Naypyitawis koos Aung San Suu Kyiga.
Birma uus president Htin Kyaw täna Naypyitawis koos Aung San Suu Kyiga. Foto: SCANPIX

Birma parlament valis täna presidendiks senise opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi lähedase kaasvõitleja Htin Kyawi, kellest saab poole sajandi jooksul riigi esimene tsiviilisikust president.

Htin Kyaw kogus Birma parlamendi kahes kojas antud 652 häälest 360.

«Teatan, et U Htin Kyaw on kogunud kõige rohkem hääli ja valitud sellega presidendiks,» ütles parlamendi spiiker Mann Win Khaing Than.

Parlamendisaadikud tervitasid Htin Kyawi presidendiks valimist aplausiga. Ülejäänud kaks kandidaati, sõjaväe toetusega erukindral Myint Swe ja tšini rahvust esindav Henry Van Thio, kogusid vastavalt 213 ja 89 häält ja saavad asepresidentideks.

Suu Kyi, kel Birma põhiseadus keelab presidendiks kandideerida, on lubanud pärast 8. novembri valimistel saadud suurvõitu valitseda presidendist kõrgemal. Suu Kyi on Birmas riigi rajaja tütre ja demokraatia nimel aastakümneid peetud võitluse liidrina ülekaalukalt populaarseim poliitik. Ta on Nobeli rahupreemia laureaat ja kauaaegne poliitvang.

Presidendiks kandideerimise keelas talle säte, mille kohaselt ei saa riigipeaks pürgida isik, kelle abikaasal või lastel on välisriigi kodakondsus. Suu Kyi kahel pojal on Briti kodakondsus.

Htin Kyaw vahetab 31. märtsil presidendiametis välja endise huntavalitsuse juhi ja ekskindrali Thein Seini.

Birma alustas 2011. aastal Thein Seini eestvedamisel reforme ja üleminekut demokraatiale, mis on leidnud Läänes positiivset vastukaja ja viinud riigile kehtestatud sanktsioonide tühistamiseni.

Suu Kyi erakond Rahvuslik Demokraatialiiga (NLD), kel on mõlemas parlamendikojas enamus, kinnitas Htin Kyaw presidendikandidaadiks eelmisel nädalal.

NLD kandidaadi võit presidendivalimistel on samm demokraatliku ülemineku kinnistamise poole ja oluline samm poliitilises üleminekuprotsessis. Aprillis ametisse astuv valitsus, kuhu Suu Kyi kaasab ilmselt erinevaid poliitilisi jõude, seisab silmitsi suurte väljakutsetega, nagu vaesus, kodusõjad etniliste vähemustega ja lagunev taristu.

Lisaks tuleb säilitada head suhted mõjuvõimsa sõjaväega, kellele kuulub endiselt veerand parlamendikohtadest.

Pole selge, mis rolli võtab uues valitsuse endale Suu Kyi.

Htin Kyaw on tuntud luuletaja ja NLD veteranliikme Min Thu Wuni poeg ning majandusharidusega presidendikandidaadiks tõusnu elu on sarnaselt Suu Kyile olnud läbi põimunud võitlusega Birma demokraatia eest.

Ta on kuulunud pikka aega Suu Kyi siseringi. Tema naine Su Lwin on parlamendiliige ning tema isa oli kunagi partei pressiesindaja.

Htin Kyaw on töötanud 1970. ja 1980. aastatel ülikooli õppejõuna, tööstuses ja välisministeeriumis.

NLD-sisese kokkuleppe üksikasjadest on vähe teada, ent presidendikandidaadiks määramine näitab Suu Kyi suurt usaldust oma endise koolivenna vastu.

Samuti vihjab see sellele, et Suu Kyi hinnangul on Htin Kyawl huntavastases võitluses piisavalt suured teened, et NLD poolt hääletanud miljonid valijad ta omaks võtaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles