ÜRO uurib väidet, et USA piinab Wikileaksi lekitajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatav Bradley Manning
Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatav Bradley Manning Foto: SCANPIX

ÜRO on asunud uurima kaebust, mille kohaselt on Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatavat Bradley Manningut Ühendriikide merejalaväelaste vahi all olles piinatud.

Kaebuse ÜRO inimõiguste eriraportöörile Manfred Nowakile esitas üks Manningu toetaja. Reamehe sõprade sõnul hoitakse teda 23 tundi ööpäevas üksikvangistuses, mida saab tõlgendada piinamisena. Teda sel kuul külastanute sõnul on Manningu vaimne ja füüsiline tervis halvenenud, kirjutas The Guardian.

Pentagon eitab, et sõjaväe endist luureanalüütikut väärkoheldakse, öeldes, et talle saab osaks samasugune kohtlemine nagu teistele Virginia osariigi Quantico merejalaväebaasi vangla asukatele. Ta saab seal keha harida, samuti on tal ligipääs ajalehtedele ja ta saab vastu võtta külalisi.

Manningule esitati juulis süüdistus salastatud materjali lekitamises. Muu hulgas saatis tema Wikileaksile video 2007. aasta USA kopterirünnakust Bagdadis, milles hukkus Reutersi fotograaf ja tema autojuht. Samuti peetakse teda isikuks, kes andis Wikileaksile 250 000 USA välisministeeriumi telegrammi. Manning pole öelnud, kas tema oli ka selle lekke allikas.

Wikileaksi asutaja Julian Assange peab Manningut poliitvangiks ja nõuab, et inimõigusorganisatsioonid tema kohtlemist uuriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles