Hiina pani paika järgmise viisaastakuplaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekutöötaja parlamendisaalis.
Julgeolekutöötaja parlamendisaalis. Foto: SCANPIX

Hiina parlament kiitis täna heaks majanduse teekaardi järgmiseks viieks aastaks ning veel mitu seadust, lõpetades oma iga-aastase istungjärgu.

13. viisaastakuplaani toetas 2778 parlamendisaadikut ehk 97,27 protsenti, edastas uudisteagentuur Xinhua. Heategevusseadus sai 2636 poolthäält ehk 92,49 protsendi seadusandjate toetuse.

Viisaastakuplaanis lubati maailma suuruselt teisele majandusele vähemalt 6,5-protsendist keskmist majanduskasvu aastateks 2016-2020.

Sellised kavad on pärit plaanimajanduse aegadest, kuid on endiselt juhtnööriks kõikidel valitsemistasanditel.

Peaminister Li Keqiang ütles pärast istungit, et Hiina majandust ei oota ees nn raske maandumine. «Seni kui me püsime reformi ja avatuse teel, ei oota Hiina majandust ees raske maandumine,» ütles Li.

Hiina sisemajanduse koguprodukt peaks plaani kohaselt kasvama eelmise aasta 67,7 triljonilt jüaanilt (10,4 triljonilt USA dollarilt) rohkem kui 92,7 triljoni jüaanini 2020. aastal.

Plaan näeb ette ka vaesuse märkimisväärse vähendamise 2020. aastaks. Selle eesmärgi saavutamiseks õhutatakse ja julgustatakse heategevust, mida hakkab reguleerima uus heategevusseadus.

Maailma edetabelis on Hiina heategevuse rahalises mahus 145 riigi seas 144. kohal.

Hiina elanikud annetasid 2014. aastal ainult 16 miljardit dollarit, mis on vähem kui 0,2 protsenti SKTst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles