EL eitab kõigi põgenike Türki tagasisaatmise kava (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgist Kreekale kuuluvale Lesbose saarele jõudev alus.
Türgist Kreekale kuuluvale Lesbose saarele jõudev alus. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu sõnul ei ole tema plaan saata Kreekasse jõudnud põgenikud Türki tagasi vastuolus rahvusvahelise õigusega, sest kavas ei ole lausväljasaatmist.

«Laustagasisaatmist ei saa olla,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans enne homme Brüsselis algavat ELi ja Ankara tippkohtumist, kus loodetakse jõuda kokkuleppele rändekriisi lahendamises.

«Me ei keera põgenikele selga, sest neile tagatakse adekvaatne rahvusvaheline kaitse kas ELis või Türgis.»

«Tagasisaatmine saab toimuda ainult rahvusvaheliste või ELi seaduste raames..., iga inimese juhtumit tuleb põhiõigustest ja Euroopa direktiividest lähtudes eraldi hinnata.»

Väljatöötatud plaaniga loodetakse teha lõpp ohtlikele merereisidele Türgist Kreekasse ja saata kõik illegaalsed migrandid Kreekast tagasi. Iga tagasisaadetava süürlase kohta võtab EL ümberjaotusprogrammi alusel vastu ühe Türgis asuva süürlase.

Vastutasuks soovib Türgi miljarditesse eurodesse ulatuvat abi, viisavabadust Schengeni ruumi kuuluvate Euroopa riikidega ning ELi liitumiskõneluste kiirendamist.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ütles teisipäeval, et kokkuleppevisand vajab tasakaalustamist, et see oleks kõigile liikmesmaadele ja ELi institutsioonidele vastuvõetav.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles