Rootsi uuring: põgenikke ohustab skisofreenia (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eritrea põgenikud Rootsis
Eritrea põgenikud Rootsis Foto: SCANPIX

Rootsis läbi viidud uuringu kohaselt ohustab sõja ja konfliktide eest teistesse riikidesse põgenenuid skisofreenia rohkem kui põliselanikke.

Karmid läbielamised ja teekonna raskused toovad tavaliselt kaasa posttraumaatilise stressihäire ja depressiooni, kuid kui keerulised olukorrad jätkuvad pikka aega ja ravi ei saada, siis võib kogetu tõttu skisofreenia välja kujuneda, edastab The Local.

Rootsi Karolinska Instituudi ja Briti University College London psühholoogid uurisid 13 aasta jooksul Rootsi rahvastikuregistris olevaid andmeid 1,3 miljoni noore kohta.

Uuritute hulka kuulusid põlisrootslased, kelle mõlemad vanemad on rootslased ja selle riigi kodanikud, põgenikud ja sisserännanud, kes pärinesid Lähis-Idast, Põhja-Aafrikast, Aafrika Sahara-taguselt alalt, Aasiast, Ida-Euroopast ja Venemaalt.

Uuringus leiti, et iga 10 000 põlisrootslase kohta oli aastas neli skisofreeniadiagnoosiga inimest. Iga 10 000 sisserännanu kohta oli skisofreeniasse haigestunuid kaheksa ning konfliktipiirkondadest põgenenute seas 12.

Skisofreeniasse haigestunuid mehi ja naist oli peaaegu võrdselt, kuid meestel diagnoositi siiski seda haigust enam.

«Igapäevaelu draamaatilised ootamatud ja kurnavad sündmuse ning pidevas stressis elamine võib skisofreenia kaasa tuua,» teatas Karolinska Instituudi rahvatervise uurija Anna-Clara Hollander.

Briti psühhiaatri James Kirkbridge`i sõnul on põgenikud väga haavatav grupp nii sotsiaalselt, majanduslikult, psühholoogiliselt kui füüsiliselt.

Ta lisas, et kui heaoluriikides hoolitsetakse põgenike majutamise ja kõhutäie eest, siis psühholoogilised probleemid jäävad sageli märkamata, kuid nendega tuleb hiljem siiski tegeleda.

Rootsi uuringus ei käsitletud nüüdse migratsioonikriisiga saabunute probleeme, kuid uurijate sõnul kehtib sama ka uute põgenike kohta.

2015. aastal esitas Rootsis asüülitaotluse 163 000 sisserännanut, kellest suur osa oli sõjakoldest Süüriast.

Wikipedia: skisofreenia on psüühikahäire, millele on omased häired tajumises, mõtlemises, tunde- ja tahteelus. Mälu halveneb, kuid intelligentsust skisofreenia märgatavalt ei mõjuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles