Austraaliasse pole 600 päeva jooksul saabunud ühtegi põgenikelaeva (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalia kiitles täna oma vastuolulise migratsioonipoliitikaga, sest pea 600 päeva jooksul pole riigi rannikule saabunud ühtegi põgenikelaeva ning alates selle poliitika elluviimise algusest on tagasi saadetud ligi 700 inimest.

Austraalia liberaalide ja rahvuslaste võimuliidu poliitika alusel saadetakse Austraaliasse meritsi tulla üritavad varjupaigataotlejad tagasi lähteriiki või Vaiksel ookeanil asuvatel saartel paiknevatesse laagritesse. Kriitikute sõnul on laagrites valitsevad tingimused kehvad ning muuhulgas on seal asüülitaotlejaid väidetavalt vägistatud ja väärkoheldud. Lisaks esinevad sealsetel lastel sagedasti ka psühholoogilised probleemid.

Saartele viidud varjupaigataotlejad ei saa Austraalia mandriosale minna isegi juhul, kui nende taotlus rahuldatakse.

Valitsuse sõnul on poliitika eesmärgiks peatada inimeste hukkumine merel. Tööpartei võimuperioodil aastatel 2008-2013 hukkus ohtlikul mereületusel vähemalt 1200 inimest.

«Homme möödub 600 päeva viimasest juhtumist, kui inimsmugeldajad suutsid edukalt tuua inimesi meie riiki ning valitsus on täiesti pühendunud, et see jääks nii,» lausus immigratsiooniminister Peter Dutton.

Dutton on enda sõnul väga uhke, et kinnipidamisasutuses viibivate alaealiste arv on langenud 29-le ning lisas, et teeb tööd arvu edasise vähenemise nimel. 2013. aasta juunis oli kinnipidamisasutustes pea 2000 alaealist.

Operatsioon Suveräänsed Piirid algas 2013. aasta septembris konservatiivide valitsuse võimule asudes. Sestpeale on nendesse riikidesse, kust põgenikelaevad teele asusid, tagasi saadetud 25 alust 698 inimesega pardal.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International ärgitab uurima väidet, et Austraalia võimud maksid ühele inimsmugeldajate alusele 30 000 USA dollarit, et need viiksid pardal olnud 65 varjupaigataotlejat tagasi Indoneesiasse.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles