Lääne-Aafrika liit ähvardas Elevandiluuranniku presidenti sõjalise jõuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi endine peaminister Alassane Ouattara.
Riigi endine peaminister Alassane Ouattara. Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus (Ecowas) teatas, et kui ebaseaduslikult presidendi ametikohta täitev Elevandiluuranniku president Laurent Gbagbo ametist ei lahku, võetakse kasutusele õigusjärgne sõjaline jõud.

Taolisele otsusele jõudsid Lääne-Aafrika riigid pärast Elevandiluuranniku eelmise kuu valimistest tingitud kriisikõnelusi, vahendab BBC.

15 riigi ühendus, ja teised rahvusvahelised jõud, on tunnustanud valimiste võitjana hoopis Gbagbo rivaali Alassane Outtarat.

Samas väidab Elevandiluuranniku põhiseaduse nõukogu, et valituks osutus Gbagbo, kuna mõnes piirkonnas võltsiti valimistulemusi.

Arvati, et valimised suudavad ühendada riigi pärast 2002. aastal kodusõjas tekkinud lõhet.

Vaatamata rahvusvahelisele survele, pole Gbagbo nõus võimu käest andma, väites, et Lääne-Aafrika keskpank tegi ebaseadusliku otsuse, andes tema riigi konto Ouattara käsutusse.

Nüüd teatas Ecowas, et kui Gbagbo lükkab tagasi viimased diplomaatilised katsed probleemi rahumeelselt lahendada, siis on väga tõenäoline sõjaväeline sekkumine. Sõjaväejuhtidele anti juba korraldus rünnakuid planeerima hakata.

Viimastel nädalatel on olukord muutunud niivõrd vägivaldseks, et Ouattara on palunud sõjaväel olla vabariiklase rollis ja tsiviilisikuid palgasõdurite eest kaitsta. Ouattara sõnul seisab vägivallalaine taga Gbagbo.

«Vägivald naaseb meie linnadesse ja naabruskondadesse. Tõsiseid inimõiguste rikkumisi tuleb igast nurgast,» sõnas ta.

Samuti tänas valimised võitnud presidendikandidaat rahvusvahelist kogukonda toetuse eest.

Viimase nädala rünnakutes on tapetud 170 inimest. ÜRO sõnul on tapmised seotud riigi sõjaväega, kes on ametlikult Gbagbo poolel.

Ecowasi esimees, Nigeeria president Goodluck Johnathan on kirjutanud isiklikult Gbagbole, paludes tal tagasi astuda. Samuti pakub Nigeeria mehele pagulust.

Riigis on kohal ka 10 000 ÜRO rahuvalvajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles