Euroopa Liit jõudis Türgi osas üksmeelele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrantide laager Kreekas Idomenis.
Migrantide laager Kreekas Idomenis. Foto: SIPA/Scanpix

Euroopa Liidu riikide juhid saavutasid ühise meele tingimustes, mis esitatakse Türgile seoses katsetega saavutada koostöö migrandikriisi ohjeldamisel.

Luksemburgi peaminister Xavier Bettel ütles, et ühendus esineb ühise avaldusega Türgi peaministri Ahmet Davutoğlu ees täna hommikul. Ettepaneku järgi saadetakse tagasi kõik Türgist Kreekasse reisivad migrandid. Arvatakse, et vastutasuks pakub EL Türgile rahalist abi ja viisavaba reisimist Schengeni tsooni riikidesse.

Reutersi teatel sõnas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, et Türgi peab kõikide migrantide kaitsel lähtuma rahvusvahelistest standarditest. Ta lisas, et euroliit peab olema valmis inimeste kiireks tagasisaatmiseks – et vältida «külgetõmbefaktori» tekkimist enne, kui uus süsteem on lõplikult paigas.

Leedu president Dalia Grybauskaite on varem hoiatanud, et plaan saata migrandid Türki tagasi on raskesti täidetav ja ning paikneb «rahvusvahelise seaduse piirialal». Ka Prantsusmaa president François Hollande hoiatas: ta ei saa garanteerida, et lahenduse otsimine lõppeks õnnelikult. Davutoğlu on omalt poolt öelnud, et on vastuvõetamatu, kui Türgi muutuks migrantidele «avatud vanglaks».

Mitmed Euroopa Liidu riigid on väljendanud muret lepingu üle Türgiga olukorras, kus riigi valitsus pitsitab iseseisvat meediat ja akadeemikuid. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles