Pariisi rünnakutes kahtlustatav Salah Abdeslam tabati (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Abdeslam sai jalga haavata.
  • Kokku peeti viis inimest kinni.
  • Prantsusmaa ootab Belgialt Abdeslami väljaandmist.
  • Üks Pariisi terrorirünnakutega seotud isik on ikka veel jooksus.

Belgia võimude kinnitusel saadi täna Brüsseli eeslinnas Molenbeekis toimunud politsei haarangus elusalt kätte Pariisi terrorirünnakute peamine kahtlusalune Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam Foto: Scanpix
Salah Abdeslam Foto: Scanpix Foto: Scanpix/AFP

Abdeslami arreteerimist kinnitasid nii Belgia föderaalprokuratuur kui ka asüüli- ja migratsiooniminister Theo Francken. «Me saime ta kätte,» kirjutas minister Twitteris.

Belgia peaminister Charles Michel oli sunnitud juhtunuga seoses varem lahkuma ELi ja Türgi tippkohtumiselt.

Prokurör Eric Van der Sypti sõnul ei andnud Abdeslam kohe alla. Ta ei olnud relvastatud, ent ta ei allunud koheselt korraldustele, mistõttu tulistati teda jalga, sõnas ta. Abdeslam võeti vahi alla kella 16.40 paiku kohaliku aja järgi.

Koos Abdeslamiga võeti vahi alla samuti Pariisi rünnakutega seotud Monir Ahmed Al Hadj, tuntud ka kui Amine Choukri, kes sai haarangu käigus ka kergelt haavata. Mõlemad vigastatud toimetati haiglasse.

Varasemalt käis meedias läbi info, et koos Abdeslamiga peeti kinni mees, kes kasutab nime Soufiane Kayal. Kayali seostatakse ka alžeerlasest Mohamed Belkaidiga, kes sai surma teisipäeval toimunud politseireidis. Belgia võimud teatasid varasemalt, et Prantsuse ja Belgia ühisoperatsiooni käigus pääsesid kaks terrorismis kahtlustatavat politsei käest põgenema.

BBC-l õnnestus video peale jäädvustada Abdeslami kinnipidamine.

Prokuratuuri pressiesindaja Thierry Werts ütles hiljem pressikonverentsil, et täna pärastlõunal vahistati kolmes haarangus ühtekokku viis inimest.

Wertsi sõnul on vahistatute seas Abdeslami varjanud kolm ühe pere liiget: Abid A, Sehan A, ja Djamilla M.

Kohaliku meedia teatel oli täna piirkonnas reidi ajal kuulda plahvatusi.

Prantsuse presidendi François Hollande'i sõnul ootab Prantsusmaa Belgialt Abdeslami võimalikult kiiret Pariisile väljaandmist. Terroriohu tase on kõikjal Prantsusmaal ja Belgias jätkuvalt kõrge, lisas ta. Veel märkis ta, et Pariisi terrorirünnakutega on seotud rohkem inimesi, kui arvati.

Ametnike sõnul jätkub politseioperatisoon piirkonnas ka öösel.

Belgia politseinikud õhtul Molenbeeki linnaosas Foto: Scanpix
Belgia politseinikud õhtul Molenbeeki linnaosas Foto: Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Prokuratuur teatas enne politseioperatsiooni algust Abdeslami sõrmejälgede leidmisest ühes teises Brüsseli linnajaos asuvast korterist, kus teisipäeval toimunud haarangus sai surma Islamiriigi džihadist Belkaid. Ametkond ei osanud küll öelda, millal Abdeslam võis seal viibida, sest sõrmejälgede järgi ei saa täpset kuupäeva öelda.

USA president Barack Obama õnnitles hiljem õhtul telefonitsi Prantsuse presidenti François Hollande'i ja Belgia peaministrit Charles Micheli Pariisi terrorirünnakute peamise kahtlusaluse Abdeslami vahistamise puhul.

«Obama helistas Hollande'ile, et õnnitleda teda sekkumise eest,» teatas Prantsuse presidendiamet AFP-le mõni tund pärast Abdeslami vahistamist.

«Õnnitlused USA presidendilt. Belgia ja Prantsusmaa seisavad ühtsena terrorismivastases võitluses,» teatas Michel Twitteri kontol, lisades pildi endast Prantsuse presidendi kõrval telefoniga rääkimas.

Analüütikute hinnangul võib Abdeslam pakkuda uurijatele väärt infot Islamiriigi Euroopas kavandatavate terrorioperatsioonide kohta.

Võimud kahtlustavad, et 26-aastane Prantsuse kodanik Abdeslam etendas 13. novembri terrorirünnakutes tähtsat logistilist rolli. Molenbeekist pärit terrorist on kaheksamehelise ründajate rühma viimane elusolev liige. Väidetavalt keeldus ta end mitme oma kaasvõitlejate kombel õhku laskmast.

Uurijad usuvad, et Abdeslam rentis ühe rünnakute läbiviimisel kasutatud autodest ja viis sellega enesetapuründajad Prantsuse rahvusstaadioni Stade de France juurde.

Abdeslam põgenes väidetavalt Pariisi rünnakute järgsel päeval Brüsselisse ning Belgia on olnud rünnaku suhtes läbiviidava juurdluse keskmes alates esimest rünnakujärgsest päevas.

Võimud usuvad, et Abdeslam varjas end rünnakute järel kolm nädalat Molenbeeki korteris.

Mitu isikut on vahistatud kahtlustatuna Abdeslami põgenemisele kaasaaitamises.

Belgia võime on kritiseeritud möödalaskmiste eest, mille tõttu õnnestus rünnaku korraldajatel võimudele märkamatult rünnakuid ette valmistada.

Rünnakute planeerija ISi liige Abdelhamid Abaaoud oli samuti Brüsselist pärit. Ta tapeti novembris Pariisis politseihaarangu ajal.

Varem sel nädalal korraldasid Prantsuse ja Belgia politsei haarangu Brüsseli Foresti linnajao korteris, tulistades surnuks ebaseaduslikult Belgias elanud 35-aastase alžeerlase Mohamed Belkaidi. Korterist leiti Kalašnikovi automaat, äärmusislamistlikku kirjandust ning ISi lipp. Sellest korterist leiti Abdeslami sõrmejäljed.

Pariisi 13. novembri terrorirünnakutes hukkus 130 inimest ning umbes 350 sai vigastada.

Pariisi terrorirünnakutega seotud mehed Foto: Scanpix
Pariisi terrorirünnakutega seotud mehed Foto: Scanpix Foto: Federal police/AFP

Pariisi rünnakutega seotud kahtlustatavatest meestest viibib ainsana veel vabaduses Mohamed Abrini (pildil ülemisel real kolmas mees). Abrinit nähti kaks päeva enne rünnakuid Pariisi tanklas koos kahtlusaluse Abdeslamiga. Võimude sõnul kasutati Renault Cliot, millega Abrini sõitis, hiljem rünnakutes.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles