USA: Venemaa pole sel nädalal Süürias õhurünnakuid korraldanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennukid Süürias
Vene sõjalennukid Süürias Foto: SCANPIX

Venemaa pole sel nädalal Süürias õhurünnakuid korraldanud ning riigist on ära viidud enamik kui mitte kõik Vene sõjalennukid, teatas USA sõjavägi reedel.

Ühendriikide sõjaväe hinnang on vastuolus Vene relvajõudude teadaandega, mille kohaselt korraldavad Vene lennukid kuni 25 lahinglendu päevas Süüria valitsusvägede pealetungi toetuseks iidse kõrbelinna Palmyra tagasivallutamiseks äärmusrühmituselt Islamiriik (IS).

USA keskväejuhatuse (CENTCOM) pressiesindaja kolonel Patrick Ryder ütles reedel, et Palmyra piirkonnas on tõepoolest pommitatud, ent see on ilmselt Vene suurtükiväe kätetöö.

«Sel nädalal ei ole me näinud Vene sõjalennukeid Süürias õhulööke andmas,» ütles Ryder telefonibriifingul ajakirjanikele.

Putin andis esmaspäeval käsu tuua Süüriast ära sealse Vene väegrupi põhiosa. Venemaa alustas Süürias õhurünnakuid president Bashar al-Assadi toetuseks 30. septembril, viies riiki lisaks kümnetele sõjalennukitele umbes 4000 maavägede sõdurit, suurtükke, tanke ja umbes 30 lahingkopterit.

«Meie hinnangul on lahkunud enamik kui mitte kõik ründelennukid,» lausus Ryder.

Bagdadis asuv USA sõjaväe pressiesindaja kolonel Steve Warren ütles neljapäeval, et Vene vägede paigutuses Süürias ei ole suuri muutusi toimunud.

Ryderi sõnul ei ole Vene maavägesid ümber paigutatud ning Moskva on jätnud Süüriasse lahingkopterid ja mõned transpordilennukid.

Venemaa sekkumine päästis Assadi režiimi kokkuvarisemisest. Lääne, Süüria opositsiooni ja nende toetajate sõnul on Venemaa korraldanud õhurünnakuid peamiselt mõõdukate opositsioonirühmituste vastu, ehkki lubas võidelda Süürias terrorirühmitustega. Lisaks on Venemaad süüdistanud palju tsiviilohvreid nõudnud vaippommitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles