Obama Kuubal: president Coolidge´i reis Kuubale kestis kolm päeva, minul kolm tundi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Michelle Obama Havannas
Barack Obama ja Michelle Obama Havannas Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama alustas eile ajaloolist visiiti Kuubal, mille käigus ta ei kohtu ainult valitsusliikmete ja Kuuba presidendi, vaid dissidentidega nagu näiteks Berta Soler.

Ameerika Ühendriikide 30. president Calvin Coolidge (valitses 1923 – 1929) oli eelmine USA president, kes Kuubat 1928. aastal külastas, edastab AFP.

President Barack Obama seadis koos abikaasa Michelle Obamaga pärast Havannas maandumist sammud USA suursaatkonda, kus pidas kõne.

«President Coolidge saabus Kuubale sõjalaeval ja tema seilamine kestis kolm päeva, mina jõudsin Kuubale kolme tunniga,» heitis Obama nalja.

Kuuba võimud ootavad sellelt visiidilt palju, sest suhete paranemine USAga võib aidata nende peaagu kokku kukkuvat majandust turgutada.

Hoolimata suhete paranemisest USA ja Kuuba vahel, arreteeriti Kuubas enne Obama visiiti grupeeringu Naised Valges esindajaid, kes on endiste poliitvangide abikaasad ja lesed.

Pärast USA saatkonna külastamist jalutasid president Obama ja USA esileedi koos saatjakonna ning Kuuba esindajatega Havanna vanalinnas ning president Obama käis tervitamas Havanna peapiiskoppi Jaime Ortegat, kes aitas kaasa kahe riigi valitsuse suhete normaliseerimise läbirääkimistele.  

Obama kohtub visiidil nüüdse Kuuba presidendi Raoul Castroga, kuid mitte eelmise juhi Fidel Castroga, kes alates 2000. aastate keskpaigast on kannatanud terviseprobleemide käes.

Fidel Castro juhtis kommunistlikku Kuubat 32 aastat alates 1976. kuni 2008. aastani.

USA vabariiklased, kaasa arvatud presidendikandidaat Donald Trump kritiseerisid president Barack Obama Kuuba visiiti, kuna Kuubal on seni probleeme inimõiguste, tsensuuri ja majandusega.

Valge Maja teatel tõstatab Obama Kuubal olles demokraatiaküsimuse ja ta kohtub opositsiooni esindajatega. Homme, 22. märtsil esineb Obama kõnega, mille kannab üle Kuuba televisioon.

USA ja Kuuba on soojendanud majandussuhteid alates 2014. aastast ning nüüdseks on jõutud faasi, mil USA hotellikett Starwood avab Kuubal kolm hotelli.

Samuti arendatakse turismialast koostööd, juba 2015. aastal kasvas turistide hulk 20 protsendi võrra.

USA ja Kuuba suhted peaaegu katkesid pärast seda, kui Fidel Castro koos oma pooldajatega tõukas 1959. aastal Kuubal võimult ameerikameelse presidendi Fulgenico Batista.

Kolm aastat hiljem oli maailm kolmanda maailmasõja lävel, kuna ilmnes, et Nõukogude Liit ehitab Kuubale raketibaasi. Kriis leevenes pärast seda, kui Nõukogude Liit lubas, et ei paiguta Kuubale rakette, samas aga nõudis, et USA hoiaks Türgist eemale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles