Kohus mõistis Hodorkovski süüdi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: SCANPIX

Moskva kohus mõistis kaheksandat aastat vangis istuva Vene kütusegigandi Jukos endise juhi Mihhail Hodorkovski (47) süüdi rahapesus.

Venemaa rikkaimate meeste hulka kuulunud naftakorporatsiooni kunagine omanik ja asutaja mõisteti süüdi rahapesus ja miljardite dollarite väärtuses nafta riisumises, vahendas BBC.

Kohtu hinnangul kuulusid Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev kuritegelikku rühmitusse, mille abiga nad varastasid tootmissõlmedest enam kui 20 miljardi dollari väärtuses naftat ja pesid saadud raha puhtaks.

Kohtuotsuse ettelugemine võtab ilmselt nädalaid, mistõttu pole Hodorkovskile ja Lebedevile määratud karistus veel teada. Prokuratuur nõudis meestele 14-aastast vanglakaristust.

2003. aasta oktoobris arreteeriti Hodorkovski süüdistatuna kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses ning kahe aasta pärast mõistis Moskva Meštšanski kohus tema ja Lebedevi üheksaks aastaks vangi. Moskva linnakohus vähendas nende karistust aga kaheksa aastani.

Käesolev süüasi algatati aga 2006. aastal. Hodorkovski on kõik süüdistused ulatuslikus rahapesus ja miljonite tonnide nafta varastamises tagasi lükanud. Tema toetajate sõnul on tegemist poliitilise juhtumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles