Advokaat: Salah Abdeslam on «kuldaväärt»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salah Abdeslami tabamine Brüsselis
Salah Abdeslami tabamine Brüsselis Foto: SCANPIX

Belgias Brüsselis möödunud nädala reedel arreteeritud Pariisi terrorirünnakutes kahtlustatav Salah Abdeslam on tema advokaadi sõnul uurijate jaoks «kuldaväärt».

Advokaat Sven Mary teatel on 26-aastane Abdeslam nõus võimudega koostööd tegema ja ei kasuta vaikimisõigust, edastab BBC.

Belgia politsei kuulas Abdeslami, kes on Pariisis rünnakuid läbiviinutest ainus ellujäänud kahtlusalune, pärast tabamist üle.

Advokaat Mary eitas meediaspekulatsiooni, et Abdeslamist võiks saada politseiinformaator, mille tõttu ta pääseks väga kerge karistusega.

Abdeslam on Belgias sündinud, kuid Prantsusmaa kodakondsusega ning Prantsuse võimud soovivad selle tõttu, et Belgia ta neile välja annaks.

Abdeslami advokaat Mary ähvardas anda kohtusse Prantsuse krimiuurija François Molins´i, kuna viimane teatas ajakirjanikele, et Abdeslam pidi end Stad de France´i juures õhku laskma, kuid muutis viimasel hetkel meelt.

Mary sõnul rikkus Molins sellega uurimise konfidentsiaalsuspõhimõtet.

Prantsusmaa president François Hollande teatas, et soovib Abdeslami kui Prantsuse kodaniku kohtu alla andmist Prantsusmaal.

Belgia prokuröride andmetel reisis Abdeslam enne möödunud aasta 13. novembri Pariisi rünnakuid mitu korda Ungari pealinna Budapesti ja temaga koos reisis veel kaks isikut, kes kasutasid võltsitud Belgia ID-kaarte, millel olid nimed Samir Bouzid ja Soufiane Kayal.

Nüüdseks on teada, et laiemasse terroristide võrgustikku kuuluva Kayali tegelik nimi on Najim Laachraoui, kelle DNAd leiti Brüsselist Schaerbeeki linnaosas ja Auvelais´i linnas asuvatest majadest.

Dokumentide kohaselt sündis Najim Laachraoui 18. mail 1991 ja reisis 2013. aasta veebruaris Süüriasse sõdima.

Samir Bouzid võib olla Mohamed Belkaid,  kuid see mees hukkus 15. märtsil Brüsselis politseihaarangus.

Belgia politsei palus Laachraoui leidmiseks avalikkuse abi. Veel otsitakse taga Mohamed Abrini, keda nähti kaks päeva enne Pariisi rünnakuid koos Abdeslamiga Belgia-Prantsuse piiril asuvas bensiinijaamas.

13. novembril 2015 Prantsusmaa pealinnas Pariisis aset leidnud rünnakutes kaotas elu 130 inimest, 89 neist Bataclani kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles