Trump: USA osalust NATO-s tuleks ehk oluliselt kärpida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Scanpix/AP

USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Donald Trump teatas esmaspäeval päevalehele The Washington Post antud usutluses, et USA osalust NATO-s tuleks ehk lähiaastatel oluliselt kärpida.

«Kindlasti ei saa me endale seda enam lubada» lausus Trump. «NATO läheb meile maksma terve varanduse ning, jah, kaitseme Euroopat koos NATO-ga, kuid kulutame väga palju raha.»

Mis puudutab Ukrainat, siis USA liitlased ei tee midagi, lisas ta.

«Ukraina mõjutab meid teistest NATO riikidest palju vähem, kuid miks oleme meie need, kes kogu raske töö ära teevad?" küsis Trump. «Nad ei tee midagi.»

«Miks oleme meie alati need, kes juhivad ... võimaliku kolmanda maailmasõjani Venemaaga.»

Trumpi sõnul peaks USA pühenduma rohkem siseriiklikele küsimustele hoolimata välismaal toimuvast ning suunama oma ressursid riigi taristu ehitamisele.

«Arvan, et maailm on täna teistsugune koht ning minu hinnangul ei peaks me enam tegelema teiste riikide ülesehitamisega ... Minu arvates on tõestatud, et see ei tööta, ning meil on nüüd tollasest teistsugune riik. Meil on 19 triljoni dollari suurune võlakoorem.»

Kandidaat kergitas esmaspäeval saladuskatet oma välispoliitikanõunike meeskonnalt, kuhu kuulub inimesi nii energeetikatööstusest kui Washingtoni rahvusvaheliste suhete äärealadelt. Pikas usutluses Washington Posti toimetajatele nimetas Trump poole tosina eksperdi nime, kes on valmis oma mainega tema kampaaniasse panustama. Miljardär lubas lähipäevil nimistut laiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles