ÜRO: Kreeka põgenikekeskustest on saanud kinnipidamiskohad (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei sulgemas Kreekas asuva ajutise Moria pagulaslaagri väravaid.
Politsei sulgemas Kreekas asuva ajutise Moria pagulaslaagri väravaid. Foto: Scanpix/AP

ÜRO põgenikeagentuur (UNHCR) kritiseeris täna teravalt Euroopa Liidu ja Türgi kokkulepet põgenikevoo peatamiseks ja ütles, et Kreeka vastuvõtukeskustest on saanud kinnipidamiskohad.

«Uute reeglite järgi on neist keskustest saanud kinnipidamiskohad,» ütles UNHCR avalduses.

«Sellest lähtuvalt ja vastavalt meie põhimõttele vastustada sunniviisilist kinnipidamist oleme peatanud mõne oma tegevuse kõigis saarte suletud keskustes,» lisas ta.

EL ja Ankara jõudsid reedel kokkuleppele Türgist Kreeka saartele suunduva põgenikelaine peatamiseks. Pühapäeval jõustunud kokkulepe näeb ette kõigi Kreeka saartele jõudnud migrantide Türki tagasi saatmise.

Iga Kreeka saartelt Türki tagasi saadetava Süüria põgeniku kohta asustatakse üks Süüria põgenik Türgist Euroopa Liitu.

«UNHCR ei ole ELi ja Türgi leppe osaline ning me ei kavatse võtta osa tagasisaatmisest ega kinnipidamisest,» rõhutas agentuur, kuid lisas, et aitab ka edaspidi Kreeka võimudel piisavat vastuvõtuvõimet välja töötada.

Agentuuri sõnul ei ole Kreekal praegu saartel võimet kõigi varjupaigataotluste menetlemiseks ega tingimusi inimeste majutamiseks.

UNHCRi andmetel on pärast kokkuleppe jõustumist saabunud ainuüksi Lesbose saarele 934 põgenikku ja migranti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles