NATO peasekretär Brüsseli sündmustest: see oli argpükslik rünnak (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg Brüsselis.
Jens Stoltenberg Brüsselis. Foto: SCANPIX

Tänastele rünnakutele Belgia pealinnas Brüsselis on sotsiaalmeedias reageerinud ka hulk maailma tipp-poliitikuid.

Nende seas ka Briti peaminister David Cameron, kes mõistis rünnakud hukka. «Ma olen Brüsselis juhtunust šokeeritud. Me teeme kõik, mis võimalik, et aidata,» kirjutas ta Twitteris.

Prantsuse president Francois Hollande teatas pressikonverentsil, et Brüsseli rünnakud tabasid kogu Euroopat. Hollande nimetas rünnakuid jälkideks. Hollande ütles, et see on «globaalne oht, mis vajab globaalset vastust».

«Ma väljendan oma täielikku solidaarsust Belgia rahvaga,» kirjutas ta ka varem Twitteris.

USA president Barack Obama mõistis samuti rünnakud hukka, lisades, et Ühendriigid teevad kõik süüdlaste tabamiseks. «Me peame rahvusest ja usust sõltumata võitlema üheskoos terrorisminuhtluse vastu. Me suudame ja me võidame need, kes kogu maailmas inimeste ohutust ja julgeolekut ähvardavad,» ütles ta Kuuba pealinnas Havannas kõneldes.

Pariisi linnapea Anne Hidalgo teatas aga, et Eiffeli torn värvub täna õhtul solidaarsuse märgiks Belgia lipu värvidesse.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas oma avalduses: «Olen sügavalt kurb täna hommikul siin Brüsselis aset leidnud rünnakute pärast. Nii paljude inimelude kaotamine on traagiline.»

«Minu mõtted on koos nendega, kes kaotasid täna oma lähedased, kõigiga, keda need sündmused puudutasid ja kogu Belgia rahvaga. Sel süngel päeval seisame me kindlalt oma liitlase Belgia kõrval,» jätkas Stoltenberg.

«See oli argpükslik rünnak - rünnak meie väärtuste ja avatud ühiskonna vastu. Terrorism ei saavuta võitu demokraatia üle ega võta ära meie vabadusi. Me oleme otsustanud NATO peakontoris terroriohutaset tõsta. Oleme jätkuvalt valvel ja jälgime pingsalt olukorra kujunemist.»

Vene president Vladimir Putin saatis vahetult pärast rünnakuid Belgia kuningale Philippe I-le kastundeavaldused seoses Brüsseli terrorirünnakutega ja väljendas vankumatut solidaarsust belglastega neil tundidel, ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

«President väljendas juba kaastunnet belglaste kuningale Philippe'ile seoses rahumeelsete elanike hukuga Brüsselis toimunud pahvatustesarjas. President mõistis need barbaarsed kuriteod otsustavalt hukka ning väljendas kaastunnet Belgia rahvale neil rasketel tundidel,» ütles Peskov.

Euroopa Liidu eesistuja Hollandi peaminister Mark Rutte avaldas kaastunnet Brüsseli plahvatustes hukkunute omastele ning pakkus naaberriigile «kõikvõimalikku abi ja toetust». Belgiat «on tabanud taas pelgurlikud ja mõrvarlikud rünnakud. Meie südamed on ohvrite ja nende lähedastega,» ütles Rutte.

«Vaja on lisavalvsust, ka meie riigis,» rõhutas Hollandi peaminister ja lubas, et riik võtab tarvitusele vajalikud ettevaatusabinõud.

Ka Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk mõistis hukka pommiplahvatused Brüsseli lennujaamas ja Maalbeeki metroojaamas, nimetades neid kohutavateks «terrorirünnakuteks».

«Ma olen kohkunud pommiplahvatustest täna hommikul Zavantemi lennujaamas ja Brüsseli eurokvartalis, mis on nõudnud mitme süütu inimese elu ja vigastanud veel paljusid,» ütles Tusk oma avalduses. «Need rünnakud märgivad terroristide järjekordset madalpunkti viha ja vägivalla teenistuses,» lisas Tusk.

Oma solidaarsust Belgiale kinnitas ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. «Need rünnakud tabasid Brüsselit täna, Pariisi eile - sihtmärgiks on Euroopa tervikuna. Euroopa Liit ja muud Euroopa institutsioonid peavad terrorismiga võitlemiseks kokku hoidma,» sõnas Juncker.

Brüsseli rünnakute osas on sotsiaalmeedias sõna võtnud ka USA presidendiks pürgijaid. Hillary Clinton kirjutas sotsiaalmeedias, et terroristid üritavad kõigutada demokraatikke väärtusi, kuid see neil ei õnnestu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles