Obama: IS-i purustamine on minu prioriteet number üks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama koos Argentina presidenti Mauricio Macriga täna ühisel pressikonverentsil. Obama on visiidil Argentinasse.
USA president Barack Obama koos Argentina presidenti Mauricio Macriga täna ühisel pressikonverentsil. Obama on visiidil Argentinasse. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama nimetas kolmapäeval äärmusrühmituse Islamiriik (IS) alistamiseks oma prioriteediks number üks ja kutsus maailma terrorismi vastu ühinema.

«Mul on päevakorras palju ettevõtmisi, ent minu prioriteet number üks on alistada ISIL ja juurida välja barbaarse terrorismi nuhtlus, mis on maailmas aset leidnud. Me jätkame agressiivset võitlust ISIL-i vastu selle kõrvaldamiseni Süüriast ja Iraagist ning lõpliku purustamiseni,» ütles Argentinas visiidil viibiv Obama.

ISIL on lühend IS-i varasemast nimetusest Iraagi ja Levandi Islamiriik.

«Maailm peab olema terrorismi vastu ühtne,» sõnas USA president. «Me oleme võimelised ja me ka alistame need, kes ähvardavad meie ja kõigi teiste rahvaste turvalisust ja julgeolekut. See on meie tähtsaim prioriteet.» 

«Minu päevakorras pole tähtsamat teemat kui nende alistamine. Küsimus on selles, kuidas teha seda intelligentselt?» sõnas ta.

Brüsselis sai teisipäeva hommikul kolmes pommiplahvatuses surma 31 ja viga 270 inimest. Vastutuse rünnaku eest võttis IS.

Obama sõnul mõistavad nii USA kui ka Argentina belglaste kurbust, sest «mõlemad on saanud tunda terrorismi nuhtlust».

Ühendriikide riigipea sõnul on tema IS-i vastase võitluse plaan «pidevalt edasiarendamisel» ja ta on rühmituse vastases võitluses endiselt kindlameelne.

Obama sõnul oleks IS-i «vaippommitamine», mida on välja pakkunud mõned vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgijad, ebainimlik ja kontraproduktiivne. «See oleks eriline mehhanism, mis võimaldaks ISIL-il rohkem värvata.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles