Poola ei taha pärast Brüsseli rünnakuid ühtki põgenikku (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud.
Põgenikud. Foto: SCANPIX

Poola peaminister Beata Szydło ütles kolmapäeval, et Varssavi ei pea võimalikuks Brüsseli terrorirünnakute tõttu Euroopa Liidu põgenike ümberjaotamisskeemi alusel põgenikke vastu võtta.

Poola konservatiivne võimuerakond Seadus ja Õiglus on migrantide vastu, kuid seni on jäädud vastutahtsi nõusse Euroopa Liidu ümberjagamissüsteemiga ette nähtud 7000 põgenikuga. Vastuvõtmislubaduse andis Poola eelmine, liberaalne valitsus eesotsas peaminister Ewa Kopacziga.

«Pärast eile Brüsselis juhtunut ei ole võimalik praegu öelda, et me oleme nõus üldse mingit arvu põgenikke vastu võtma,» ütles Szydło eratelekanalile Superstacija.

«Me oleme sunnitud kindlustama eeskätt oma kaaskodanike turvalisuse," ütles peaminister ja kutsus eurooplasi mitte võtma vastu "tuhandeid migrante, kes tulevad siia ainult oma elutingimusi parandama».

Ja nende migrantide hulgas on ka terroriste, rõhutas valitsusjuht.

Valitsuse pressiesindaja Rafal Bochenek ütles varem, et 31 inimelu nõudnud Brüsseli terrorirünnakute taustal on Szydło valitsus hakanud põgenike vastuvõtmise küsimuses ümber mõtlema.

«Hetkel ei ole Poolal võimalik immigrante vastu võtta,» ütles pressiesindaja.

Tema sõnul kardab valitsus, et Euroopa ei suuda elimineerida rändevooga seotud julgeolekuohte, kuid «meie jaoks on kõige tähtsam Poola turvalisus».

Poola on esimene EL-i liikmesriik, kes teatab pärast Brüsseli terrorirünnakuid varjupaigataotlejate vastuvõtmisest loobumisest. Rünnakutes kannatada saanud 270 inimese hulgas on ka kolm poolakat.

Esimesed põgenikud pidanuks ümberjaotusskeemi alusel Poola jõudma märtsi lõpus või aprilli alguses.

Septembris, kui EL 120 000 põgenike liikmesriigiti ümberjagamises kokku leppis, hääletasid vastu Tšehhi, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia. Poola toonane Kodanikeplatvormi valitsus hääletas skeemi poolt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles