ISISe ankeetide andmeil on Soomest läinud ISISe ridadesse viis inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejad Liibüas kristlastest vangidega.
ISISe võitlejad Liibüas kristlastest vangidega. Foto: Reuters/ScanPix

Märtsi algul avalikkuse tähelepanu pälvinud ankeetidest äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate andmetega selgus, et Soomest on rühmituse ridadesse läinud vähemalt viis inimest, teatas Soome rahvusringhääling Yle kolmapäeval.

Saksa meediakanalid NDR, WDR ja nädalaleht Süddeutsche Zeitung teatasid 7. märtsil, et Saksa föderaalse kriminaalpolitsei valduses on äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate täidetud ankeete. Briti telekanal Sky News teatas 10. märtsil, et nende valduses on mälupulk, mis sisaldab andmeid vähemalt 51 riigist pärit 22 000 IS-i kuuluvast pühasõdalasest.

Hiljem selgus, et paljud nimed kordusid ja Saksa uurijate hinnangul on erinevaid nimesid kokku mõni tuhat. Saksa kriminaalpolitsei peab andmeid ehtsateks.

Andmete seas on muu hulgas nimed, aadressid, telefoninumbrid, perekonnaliikmete kontaktandmed ning värbajate ja võitlejat sponsoreerinute nimed.

Andmed jõudsid ka Yleni ning meediakanali teatel on nimekirjas vähemalt viie Soomest IS-i ridadesse välismaale võitlema läinud isiku nimed.

Yle teatel on üks neist hukkunud ja kaks on veel IS-i kontrollitud aladel. Kolmel on Soome kodakondsus, kahel mitte. Dokumentides kirjutati, et kõik viis saabusid IS-i aladele 2014. aasta kevadel ja suvel.

Viisikust neljal oli omavahelisi sidemeid. Nad märkisid soovitajatena samu isikuid ning saabusid Süüriasse umbes samal ajal läbi Jarabulusi piiripunkti. Viies isik reisis Süüriasse teist teed pidi ja teisel ajal.

Yle uurib dokumente koostöös NDR-i, WDR-i ja Süddeutsche Zeitungiga. Dokumentide ülevaatamine jätkub ning Soomest IS-i ridadesse läinud isikute arv võib suureneda.

Soome kaitsepolitsei (Supo) teatel on Soomest Süüria ja Iraagi konfliktipiirkonda kinnitatud andmeil läinud vähemalt 70 isikut. Supo möönis, et tegelik arv on ilmselt suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles