Euroopa Liidu piiriagentuur kurdab politseinike vähesuse üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapspagulased Frotexi patrullalusel pärast nende päästmist Kreekale kuuluva Lesbose saare rannikuvetest.
Lapspagulased Frotexi patrullalusel pärast nende päästmist Kreekale kuuluva Lesbose saare rannikuvetest. Foto: Scanpix/AP

Euroopa Liidu (EL) piiriagentuur Frontex teatas eile, et liikmesriigid on eraldanud vähem kui kolmandiku kokkuleppes soovitud politseinikest Kreeka migratsioonikriisi ohjeldamiseks vastavalt Türgi ja ELi leppele.

Frontexi teatel on siiani pakutud 396 politseiametnikku ja 47 ümberasustamiseksperti. Lubatud oli 1500 politseinikku ja 50 asjatundjat.

«Ma olen muidugi väga tänulik riikidele, kes on oma korrakaitsjaid pakkunud, kuid ma kutsun liikmesriike üles võimaldama palju rohkem politseiametnikke, kui me tõepoolest soovime täita lepet Türgi ja Euroopa vahel,» ütles Frontexi juht Fabrice Leggeri.

EL ja Türgi jõudsid eelmisel reedel kokkuleppele, mille kohaselt Kreekasse saabuvad migrandid saadetakse tagasi Türki, kui nad ei taotle asüüli või kui nende varjupaigataotlus tagasi lükatakse. Kreekal ei jätku ametnikke menetlema kõiki Türgist üle Egeuse mere saabuvaid migrante.

«Frontex saab inimesed tagasi saata alles siis, kui Kreeka võimud on iga üksikjuhtumit analüüsinud ja langetanud lõpliku otsuse,» jätkas Leggeri.

ELi ja Türgi rändekriisi lahendamise leppe kohaselt saadetakse uued Türgi kaudu Kreeka saartele saabunud ebaseaduslikud migrandid tagasi ja EL võtab Türgist vastu ainult sõjapõgenikke. See leping kiirendab rahaabi andmist Türgile rändekriisi lahendamiseks. Põgenikud pidi jaotatama ELi liikmesriikide vahel.

ÜRO andmetel saabus mullu Euroopasse üle 1,2 miljoni migrandi, mis on Teisest maailmasõjast saati Vana Maailma suurim inimränne.

Septembris, kui EL 120 000 põgenike liikmesriigiti ümberjagamises kokku leppis, hääletasid vastu Tšehhi, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia. Poola toonane Kodanikeplatvormi valitsus hääletas skeemi poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles