Uusmeremaalased toetasid praeguse riigilipu säilitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipu referendumi plakat. Paremal praegune riigilipp, mis suure tõenäosusega jääb ka kehtima.
Lipu referendumi plakat. Paremal praegune riigilipp, mis suure tõenäosusega jääb ka kehtima. Foto: Scanpix/AFP

Uusmeremaalased lükkasid referendumil kindlalt tagasi ettepaneku loobuda praegusest, Ühendkuningriigi Union Jacki sisaldavast riigilipust, näitasid täna avaldatud esialgsed andmed.

Uus-Meremaa valimiskomisjoni teatel toetas 56,61 protsenti hääletanuist praeguse lipu säilitamist, 43,16 protsenti pooldas alternatiivi hõbedase sõnajalaga mustal ja sinisel taustal.

Praegusel lipul on endise koloniaalvõimu Suurbritannia riigilipu Union Jacki kujutis vasakpoolses ülemises nurgas. Ülejäänud plagu koosneb neljast Lõunaristi tähest sinisel taustal.

Lipureformi eesotsas on peaminister John Key, kelle sõnul on praegune lipp koloniaalajastu jäänuk, mis on liiga kergesti Austraalia lipuga segi aetav.

Asepeaminister Bill English kiitis demokraatlikku protsessi, mis andis uusmeremaalastele võimaluse lipu küsimuses arvamust avaldada.

«Tunnistan, et on neid, kes on tulemuses pettunud, aga uusmeremaalaste enamus on rääkinud ja me peame selle otsuse vastu võtma,» ütles English.

Hääletus toimus posti teel ning algas 3. märtsil ja lõppes täna.

Referendumile eelnes poolteist aastat debatti, mis läks maksma 26 miljonit Uus-Meremaa dollarit (17,5 miljonit USA dollarit). Sellesse aega jäid ka eelvalimised alternatiivlipu parima kavandi väljaselgitamiseks.

Uus-Meremaa 4,5 miljonist elanikust sai hääletussedeli umbes kolm miljonit ja hääletas 2,11 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles