Video: Paavst pesi pingete maandamiseks moslemite, õigeusklike, katoliiklaste ja hindu jalgu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paavst Franciscus külastas neljapäeval põgenikekeskust, et pesta ja suudelda moslemitest, õigeusklikest, hindudest ja katoliiklastest migrantide jalgu.

Tegemist on žestiga ajal, mil islami- ja immigrantidevastased meeleolud on Brüsseli ja Pariisi rünnakute järel haripunktis.

Franciscus viis Suure Neljapäeva jalgade pesemise riituse läbi Rooma lähedal asuvas Castelnuovo di Porto põgenikekeskuses. Riitus kordab Kristuse tegu, kes piibli järgi pesi enne ristilöömist oma jüngrite jalgu, näidates, et teenib ise, mitte ei lase teistel ennast teenida.

Francisust tervitati keskuses erinevates keeltes loosungiga «Tere tulemast». Tema vabaõhumissal osales 892 asüülitaotlejast vaid osa, kuigi teised jälgisid eemalt ja filmisid toimuvat oma nutitelefonidega.

Paavst muutis jaanuaris riitust, mille reeglite järgi pesid paavstid ja paljud preestrid varem ainult 12 katoliiklasest mehe jalgu, mis pidi sümboliseerima pühal õhtusöömaajal osalenud 12 apostlit. Nüüd said õiguse osaleda ka naised.

Vatikan teatas neljapäeval, et riituse läbiviimiseks põgenikekeskuses on välja valitud kaheksa meest ja neli naist. Naisteks olid keskuses töötav itaallanna ja kolm Eritrea kopti kristlasest migranti. Meesteks neli katoliiklast Nigeeriast, kolm moslemit Malist, Süüriast ja Pakistanist ning üks hindu Indiast.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles