Saksamaa ja USA taunivad Hodorkovski süüdimõistmist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangis istuv ettevõtja Mihhail Hodorkovski oli kunagi Venemaa rikkaim mees.
Vangis istuv ettevõtja Mihhail Hodorkovski oli kunagi Venemaa rikkaim mees. Foto: SCANPIX

USA ja Saksamaa avaldasid muret Venemaa ärimehe Mihhail Hodorkovski teistkordse süüdimõistmise üle.

Kunagine Venemaa rikkamaid mehi, keda peetakse poliitiliseks ohuks riigi peaministrile Vladimir Putinile, mõisteti täna Moskvas peetud kohtuistungil süüdi rahapesus, vahendab BBC News.

USA riigisekretär Hillary Clinton ütles, et Hodorkovksi süüdi mõistmine võib Venemaa mainet kahjustada, Saksamaa väliminister Guido Westerwelle leidis aga, et Venemaa astus ärimehe süüdi mõistmisega sammu tagasi.

Clinton avaldas kahtlust, et Hodorkovski juhtumi puhul on poliitilised kaalutlused seadustest kõrgemale seatud ja see tekitab tõsiseid kahtlusi Venemaa õigussüsteemi õigluses.

Samal seisukohal oli ka Westerwelle: «Selle kohtuasja teostus on äärmiselt kahtlane ja tähendab Venemaa moderniseerimise seisukohalt sammu tagasi,» märkis ta. «Meie Vene partnerite huvides on neid kahtlusi tõsiselt võtta ja seaduste, demokraatia ning inimõiguste eest seista,» lisas Saksa välisminister.

Euroopa Liit hoidus Hodorkovski kohtuasja tulemust kritiseerimast, kuid lubas edasisi sündmusi jälgida.

Moskva kohus mõistis kaheksandat aastat vangis istuva Vene kütusegigandi Jukos endise juhi Mihhail Hodorkovski süüdi rahapesus. Naftakorporatsiooni kunagine omanik ja asutaja mõisteti süüdi ka miljardite dollarite väärtuses nafta riisumises Jukosest.

Kohtu hinnangul kuulusid Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev kuritegelikku rühmitusse, mille abiga nad varastasid tootmissõlmedest enam kui 20 miljardi dollari väärtuses naftat ja pesid saadud raha puhtaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles