NBC: Brüsseli enesetaputerroristid olid USA võimudele teada (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui.
Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui. Foto: SCANPIX

End teisipäeval Brüsseli lennujaamas ja metroos õhkinud islamistidest vennad olid USA võimudele teada ja kantud terrorismiandmebaasidesse, ütles telekanal NBC neljapäeval.

Teade tugines nimetuks jäänud USA ametiisikute sõnadele, et vennad Ibrahim ja Khalid El Bakraoui olid USA andmebaasides kirjas kui «potentsiaalne terrorioht». Ametnikud ei täpsustanud, missugustesse paljudest Ühendriikide terroriandmebaasidest nad kantud olid.

USA riiklik terroritõrjekeskus, mis koordineerib luuret äärmuslaste ja neis kätkeva ohu järele, ei ole teadet kommenteerinud.

Belgia kodanikest vennad olid autovarguste, röövide ja tulevahetuste eest politseiga varem kriminaalkaristusi kandnud. Viimastel päevadel on hakanud avalikkuse ette jõudma andmed, et Brüsseli ründajad olid Belgia võimudele tegelikult teada, kuid jäid kuidagi kahe silma vahele.

Ibrahim El Bakraoui, kes end Brüsseli lennujaamas õhku lasi, andis Türgi 2015. aasta juulis Hollandile välja, hoiatades, et tegu on terroristiga, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

Belgia justiitsminister Koen Geens ütles, et oli teadlik mehe Hollandisse saatmisest, kuid eitas tema eelnevat määratlemist võimaliku terroristina.

End metroos õhkinud Khalid El Bakraoui oli detsembrist alates terrorismis kahtlustatuna rahvusvaheliselt tagaotsitav ja rentis korterit, mida kasutati 13. novembri Pariisi terrorirünnakute ettevalmistamiseks.

Samuti lennujaamas enesetapuplahvatuse läbi viinud Najim Laachraoui oli kuulutatud tagaotsitavaks esmaspäeval, päev enne rünnakut.

Kõigil kolmel olid sidemed eelmisel nädalal Brüsselis kinni võetud Pariisi rünnakute ühe korraldaja Salah Abdeslamiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles