Valitsust kritiseerinud staažikaid Türgi ajakirjanikke ähvardab eluaegne vanglakaristus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehe Cumhuriyet peatoimetaja Can Dündar.
Ajalehe Cumhuriyet peatoimetaja Can Dündar. Foto: SCANPIX

Kaks Türgi ajakirjanikku astus täna Istanbulis kohtu ette, mis võib nad spionaažis süüdimõistmise korral eluks ajaks vangi panna.

Juhtum paneb proovile sõnavabaduse president Recep Tayyip Erdoğani üha ahistavamaks muutuva režiimi tingimustes.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Dominique Soguel/AP

Prokurörid nõuavad ajalehe Cumhuriyet peatoimetajale Can Dündarile ja Ankara büroo juhile Erdem Gülile (parempoolsel pildil) kahekordset eluaegset ja lisaks veel 30-aastast vanglakaristust seoses looga, mille väitel üritas valitsus saata relvi Süüria islamistidele.

Kohe pärast istungi algust taotlesid süüdistajad kohtuprotsessi kinniseks kuulutamist ja kohus rahuldas nende palve.

Istungi alguseks oli Istanbuli kohtuhoone ette kogunenud 200 ajakirjanike toetajat, kes protestisid pressivabaduse piiramise vastu.

«Me oleme siin, et kaitsta ajakirjandust,» ütles üks meeleavaldaja. «Me kaitseme ajakirjandust ja avalikkuse õigust tõde teada saada.»

Cumhuriyet avaldas eelmise aasta mais artikli, mis vallandas spekulatsioonid Türgi rolli kohta Süüria konfliktis ja vihjas sidemetele riigis tegutsevate islamirühmitustega.

Erdoğan reageeris süüdistustele raevukalt ja hoiatas Dündari, et see läheb talle kalliks maksma.

Dündar ja Gül peeti novembris kinni ja neid hoiti kolm kuud eeluurimisvangistuses. Alles veebruaris lasti nad konstitutsioonikohtu otsusega vabaks.

Konstitutsioonikohus on üks viimaseid Türgi institutsioone, mis veel täielikult Erdoğani kontrollile ei allu. Valitsus, parlament ja sõjavägi toetavad juba kindlalt presidenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles