Tõmošenko: erakorralistel valimistel kaotaksid läänemeelsed jõud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina peaministri Julia Tõmošenko hinnangul jääksid erakorralistel valimistel kaotajaks läänemeelsed parteid, mis seaks ohtu riigi integreerumise Euroopa Liiduga.


«See oleks 180-kraadine kannapööre Euroopa integratsiooni ja riigisiseste reformide juurest,» ütles Tõmošenko, kes teeb pärast valitsusliidu lagunemist jõupingutusi uue koalitsiooni moodustamiseks, vahendas AFP.

Presidendimeelne Meie Ukraina/Rahva Omakaitse lahkus valitsusliidust, sest Ukraina presidenti Viktor Juštšenkot häiris asjaolu, et Tõmošenko tegi riigipea võimuvolituste piiramiseks koostööd venemeelse Regioonide Parteiga. Juštšenko süüdistas seetõttu peaministrit olukorra destabiliseerimises ja riigi reetmises.

Vaatamata lahkarvamustele kinnitas ka Juštšenko sel nädalal, et riigil puuduvad alternatiivid Euroopa integratsioonile.

Pärast valitsusliidu lagunemist on presidendil kuu aja jooksul õigus parlament laiali saata ja kuulutada välja erakorralised valimised, kui erakondadel ei õnnestu jõuda uue valitsuse moodustamise küsimuses kokkuleppeni.

Vaatlejate hinnangul võib Tõmošenko sõlmida liidu Regioonide parteiga või oodata uusi valimisi, sest viimaste arvamusküsitluste kohaselt on peaministri populaarsus märksa suurem kui presidendi oma.

Politoloogide arvates võib senine võimuliit sõlmida ka uue võimuleppe, kuid Meie Ukraina nõuab Tõmošenko blokilt, et viimane lõpetaks parlamendis kooskõlatatud hääletamise Regioonide parteiga.

Kuni uue kabineti moodustamiseni jätkab peaministrina Tõmošenko.

Eelmise aasta lõpus toimunud ennetähtaegsete üldvalimiste tulemusena on Tõmošenko blokil ülemraadas suuruselt teine, Meie Ukrainal kolmas fraktsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles