Serbia: Karadžići süüdimõistmine on selektiivne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadžići eile Haagis kohtuotsuse ettelugemist kuulamas.
Radovan Karadžići eile Haagis kohtuotsuse ettelugemist kuulamas. Foto: SCANPIX

Serbia valitsus kritiseeris ÜRO sõjaroimakohtu eilel langetatud otsust, millega mõisteti genotsiidis süüdi Bosnia serblaste endine juht Radovan Karadžić.

«Õigusemõistmine, mis viib ühe inimese süüdimõistmiseni kõikide sooritatud kuriteos, on selektiivne,» ütles justiitsminister Nikola Selaković reedel pärast valitsuskabineti kohtumist, milles arutati ÜRO Jugoslaavia sõjakuritegude tribunali (ICTY) otsust.

ÜRO sõjaroimakohus mõistis Bosnia serblaste endise liidri Radovan Karadžići genotsiidis süüdistatuna 40 aastaks vangi. Kohus leidis olevat Karadžići süüdi ka üheksas muus kuriteoepisoodis, sealhulgas mõrvas ja tagakiusamises, kuid mõistis tõendite ebapiisavuse tõttu õigeks genotsiidis seitsmes Bosnia linnas ja külas.

Süüdistused olid seotud Karadžići väidetava juhtrolliga horvaatide ja moslemite vastases etnilises puhastuses, milles hukkus aastatel 1992-95 hinnanguliselt 100 000 inimest.

Serbia liitlane Venemaa kritiseeris samuti ÜRO sõjaroimakohtu otsust, asepeaministri Gennadi Gatilovi hinnangul oli kohtuotsus politiseeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles