Kiiev kehtestas sanktsioonid Savtšenko ja teiste juhtumitega seoses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savtšenko.
Savtšenko. Foto: Valery Matytsin/Valery Matytsin/TASS

Ukraina riiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu otsustas reedesel istungil kehtestada personaalsed sanktsioonid isikute vastu, kes on seotud ebaseaduslike sammudega Ukraina naispiloodi Nadia Savtšenko, filmirežisööri Oleh Sentsovi ja teiste Venemaal kinnipeetavate ukrainlaste suhtes.

«Nimekirjas on üksikisikud, kes vastutavad röövimiste, ebaseadulike kinnihoidmiste, piinamiste, juhtumite võltsimise, Vene kohtute õigustühiste otsuste organiseerimise ja väljakuulutamise eest,» ütles nõukogu avalduses.

«Üksikisikute seas, kes on pandud sanktsioonide nimekirja, on Vene föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB), uurimiskomitee juhid ja teised ametnikud, prokurörid, kohtunikud, sõjaväelased ja teised.»

«President Petro Porošenko rõhutas istungil, et Ukraina ei aktsepteeri kunagi Vene kohtute otsuseid ebaseaduslikult kinni peetud Ukraina patriootidele,» lisati avalduses.

President nõudis istungil isikute lisamist Savtšenko-Sentsovi nimekirja, kes «fabritseerisid kohtuasjad teiste Venemaal ebaseaduslikult kinni hoitavate isikute vastu, nagu Oleh Sentsov, Oleksandr Koltšenko, Stanislav Klõhh ja Mõkola Karpjuk».

Porošenko rõhutas, et Savtšenko nimekirja koostamine ei tähenda Ukraina võimude loobumist järjekindlatest jõupingutustest vabastada Savtšenko ja teised ebaseaduslikult Venemaal kinni hoitavad Ukraina kodanikud.

Riigipea andis korralduse lisada nimekirja Vene kodanikud, kes on seotud Ukraina kodanike, nimelt krimmitatarlaste süüdimõistmisega okupeeritud Krimmis.

Porošenko andis 17. märtsil Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile ja Euroopa Parlamendi presidendile Martin Schulzile üle nimekirja isikutest, kes "fabritseerisid" kohtuasja Savtšenko vastu. Hiljem teatati, et nimekirjas on 46 nime.

Interfax-Ukraina andmetel on uuendatud nimekirjas üle 50 nime.

Vene kohus mõistis Savtšenko teisipäeval 22 aastaks vangi süüdistatuna osavõtus kahe Vene ajakirjaniku tapmisest Ida-Ukrainas.

Savtšenko teenis Kremli-meelsete mässulistega võitlevas Ukraina vabatahtlike pataljonis, kui separatistid ta 2014. aasta juulis kinni võtsid.

Süüdistuse kohaselt koordineeris Savtšenko suurtükituld, milles Vene piiri lähedal hukkus kaks ajakirjanikku ja mitu tsiviilisikut. Savtšenko sõnul oli ta juhtunu hetkel juba Venemaale toimetatud.

Ukraina võimude sõnul on Savtšenko sõjavang, tegemist on poliitilise protsessiga ja ta tuleks Minski rahulepete kohaselt vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles