Paavst sarjas Suure reede palvusel Euroopa ükskõiksust migrantide osas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: SIPA/Scanpix

Paavst Franciscus taunis Suure reede palvusel Euroopa «ükskõiksust ja tuimastatud südametunnistust» seoses migrantidega, kritiseerides veel lapsi ahistanud preestreid, relvakaubitsejaid, fundamentaliste ja usklike tagakiusajaid.

«Oo Kristuse rist, täna näeme sind Vahemerel ja Egeuse merel, millest on saanud täitmatud surnuaiad, meie ükskõikse ja tuimastatud südametunnistuse peegeldused,» sõnas katoliku kiriku pea Vatikanis migrantidele viidates, kes on hukkunud Vahemerel teel Türgist Kreekasse.

Paavst on korduvalt kutsunud rahvusvahelist kogukonda avama uksi põgenikele ja võitlema võõravihaga. Üleskutsed on sagenenud pärast Türgi ja Euroopa Liidu vastuolulise migratsioonipakti sõlmimist 18. märtsil.

Franciscus sarjas ka katoliku kiriku hädasid, mõistes hukka pedofiilidest preestrid ja need «truudusetud ministrid, kes oma edevatest ambitsioonidest loobumise asemel võtavad isegi süütutelt väärikuse».

Kirikupea sarjas ka «terrorirakte, mille panid toime mõnede uskude kummardajad, kes rüvetavad Jumala nime ja kasutavad püha nime oma seninägematu vägivalla õigustamiseks».

Paavst taunis ka «relvakaubitsejad, kes toidavad sõjakatelt meie õdede ja vendade süütu verega» ja kritiseeris "reetureid, kes on 30 hõbeseekli eest valmis igaüht surma saatma".

Franciscus kurtis kristlaste tagakiusamise üle. «Barbaarsed terad tapavad, põletavad elusalt ja lõikavad argpüksliku vaikuse saatel läbi meie õdede ja vendade kõrisid.» 

Kirikupea oli kriitiline ka Lääne kultuuri suhtes, öeldes, et «meie enesekeskne ja silmakirjalik ühiskond» heidab kõrvale vanurid ja puudega inimesed ning laseb oma lastel nälgida.

Suur reede on kristluse kalendris ülestõusmisnädala neljast intensiivsest päevast teine. Nädal kulmineerub pühapäeval Kristuse ülestõusmise tähistamisega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles