Brüsseli Suurmošee imaam lubab võidelda radikaliseerumise vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Belgia pealinnas Brüsselis eilsel haarangul.
Politsei Belgia pealinnas Brüsselis eilsel haarangul. Foto: SCANPIX

Brüsseli Suurmošee imaam lubab võidelda terrorirünnakute järel radikaliseerumisega.

«Käes on aeg tegutseda,» ütles imaam Ndiaye Mouhameth Galaye Brüsseli Suurmošees palvuse eel AFP-le. «Täna käivitame radikaliseerumise vastase programmi.»

Usklike saabudes lehvisid Euroopa Liidu peakorteri ja mitme saatkonna lähistel asuval mošeel Belgia ja EL-i lipud.

«Need kurjategijad panid toime barbaarsed kuriteod. Me kavatseme neile öelda, et sellel, mida nad tegid, ei ole mingit pistmist islamiga,» sõnas imaam.

«Reedene palvus», ütles ta sadadele palveruumi kogunenutele, «keskendub praegustele sündmustele».

Brüsselis sai teisipäeva hommikul kolmes enesetapuplahvatuses surma 31 ja viga 300 inimest. Senegalis sündinud imaam ütles, et moslemid olid juhtunu tõttu kurvad. Ta kutsus palvetajaid loovutama haavatute jaoks oma verd.

Palvuse järel kogunesid moslemid Cinquantenaire'i parki ja hüüdsid «Elagu Belgia». Seejärel suundus Galaye koos mitmekümne moslemiga ohvreid mälestama Maelbeeki metroojaama.

Brüsseli Suurmošee, kus asub ka Belgia islami- ja kultuurikeskus (CICB) avati 1978. aastal Saudi Araabia eestvõttel. Ar-Riyadi on kritiseeritud islami jäiga tõlgendamise eest ja selle rahastatud usukeskusi on peetud kaua pühasõdalaste kasvulavaks.

«Saudi Araabia ei rahasta meid. Meid rahastab maailma Islamiliiga,» ütles imaam. «Meie juures pole õppinud ükski 400-500 Süüriasse läinust.»

«Kõik toimub sotsiaalmeedias, internetis ning enamik neist on endised õigusrikkujad,» lisas ta.

Galaye sõnul on Belgia imaamid mõistnud korduvalt hukka Pariisis ja mujal toimunu. «Käes on aeg tegutseda. Belgiat on rünnatud.»

CICB plaanib käivitada noortele suunatud programmi, mis hõlmaks mõõdukat islamit praktiseerivaid teolooge, sõnas ta.

Imaam ütles, et keskus üritab võtta ühendust radikaliseeruvate noortega ja neil on õnnestunud takistada mitut noort Süüriasse sõitmast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles