Pentagon tahab suurendada USA vägede arvu Iraagis (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide kaitseministeerium esitab peatselt president Barack Obamale ettepanekud sõjalise toetuse suurendamiseks Iraagi vägedele, ütles USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford.

«Meil on terve rida soovitusi, mida me kavatseme lähinädalatel presidendiga arutada, et suurendada meie toetust Iraagi julgeolekujõududele,» rääkis merejalaväekindral Dunford eile.

«Kaitseminister (Ashton Carter) ja mina oleme mõlemad seisukohal, et lähinädalatel suureneb USA vägede arv Iraagis, ent seda otsust ei ole veel tehtud,» sõnas USA kõrgeim sõjaväelane Pentagonis pressikonverentsil.

Ühendriikide sõjalennukid korraldavad äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu Iraagis õhurünnakuid alates 2014. aasta augustist ning riigis täidavad ametlikult toetus- ja nõustamisülesandeid hinnanguliselt 3900 USA sõjaväelast.

Pentagon tunnistas teisipäeval, et umbes 200 Ühendriikide merejalaväelast on rajanud Iraagi põhjaosas Makhmuri juures suurtükipositsiooni, et pakkuda Iraagi vägedele tuletoetust.

Dunfordi sõnul on Obamale esitatavate ettepanekute seas sammud, mida USA saaks astuda Iraagi vägede toetuseks nende püüdlustes vallutada ISISelt tagasi riigi suuruselt teine linn Mosul. Iraagi väed teatasid neljapäeval operatsiooni alustamisest Mosuli hõivamiseks, pealetung tõotab tulla pikk ja vaevarikas.

USAl on Iraagis ametlikult 3870 sõdurit, ent tegelik arv ulatub ilmselt umbes 5000-ni, on kirjutanud kohalik meedia.

Ühendriikide sõjalise kohaloleku suurendamine Iraagis on Obama jaoks tundlik. USA viis 2011. aasta detsembris Iraagist väed välja ja president on lubanud, et Iraaki maavägesid tagasi ei saadeta. Ameerika vägede kohaloleku suurendamisele on vastu ka valitsusvägesid toetavad šiiitlikud omakaitseüksused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles