Fotod ja video: Brüsseli mälestussündmusel oli näha natsitervitusi (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Belgia politsei arreteeris eile Brüsseli pommitamisohvrite mälestuseks toimunud sündmusel umbes kümme inimest, kes tegid natsitervitusi ja provotseerisid kokkupõrkeid.

Brüsselis pidi eile toimuma «marss hirmu vastu», kuid võimud palusid kodanikel see ära jätta, sest politseijõude oli vaja terrorirünnakutega seotu uurimiseks, edastab Yle.

Sellest palvest hoolimata kogunes Brüsseli kesklinnas Place de la Bourse`il rünnakus lähedasi kaotanuid, kuid sinna saabus ka umbes 350 musta riietunud paremäärmuslast. Politsei teatel olid need jalgpallimeeskondade äärmuslike vaadetega fännid, kes ei olnud pärit Brüsselist ega lähiümbrusest, vaid eelkõige Antwerpenist.

Brüsseli linnapea Yvan Mayeur edastas, et politseil olid andmed pealinna poole liikuvate huligaanide kohta, kuid kuna esmalt kulges kõik rahulikult, nad ei sekkunud.

Brüsseli politseijuhi Christian De Conincki sõnul olid nad keerulises olukorras, kuna mälestussündmusel oli palju lastega peresid ja agressiivne arreteerimine oleks häiriv olnud.

Meestegrupp tallus väljakule ohvrite mälestuseks toodud lilli ja hüüdis, et araablased tuleb tappa. Lisaks süüdistati Belgia riiki äärmusrühmitusega Islamiriik koostöö tegemises.

Osa meestest tegi natsitervitusi ja mitmed neist kandsid maske, millel oli neonatside sümboleid.

Märulipolitsei kasutas huligaanide vastu lõpuks veekahureid ja mehed suunati Brüsselist lahkunud rongidele.

Möödunud teisipäeva terrorirünnakute ohvritest on kindlaks tehtud 24 ja veel neli isikut on vaja tuvastada. Hukkunute seas on 13 belglast ja 11 välismaalast. Kokku sai vigastada 340 inimest, kes on pärit 19 riigist ning 101 kannatada saanut on seni haiglaravil, neist 62 seisund on kriitiline.

Belgia võimude sõnul jääb Brüsseli Zaventemi lennujaam veel mõneks ajaks suletuks, kuni kõik korrastustööd tehtud saavad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles