Läti ja Leedu hoiatasid Mistrali müügi eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev. Foto: SCANPIX

Läti ja Leedu hinnangul on Prantsusmaa otsus müüa Venemaale vähemalt kaks kõrgtehnoloogilist Mistral-tüüpi helikopterikandjat suur viga.

«Ma arvan, et see on viga,» lausus Leedu kaitseminister Rasa Jukneviciene ajakirjanikele ja lisas, et Vilniuse hinnangul loob kopterikandja müük ohtliku pretsedendi, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

«See on pretsedent, kui NATO ja ELi liige müüb ründerelvastust riigile, mille demokraatia tase pole selline, mis võimaldaks meil rahulikuks jääda,» kommenteeris Jukneviciene. Seni pole ükski NATO liikmesriik Venemaale nii kõrgtehnoloogilist sõjatehnikat müünud.

«Muidugi pole see meeldiv uudis riikide jaoks, mis asuvad Venemaa naabruses. Mõistagi pole see jõulukink, mida me oleksime soovinud,» lisas kaitseminister. Tema Läti kolleegi Artis Pabriksi hinnangul on Prantsusmaa eiranud oma NATO liitlaste muresid, kuid samas jäi ta arvamusele, et relvatehing ei kujuta Läänemere piirkonnale suurt julgeolekuohtu.

Mistral, mis on Prantsuse laevastiku suuruselt teine alus, kaalub 21 000 tonni ja on 200 meetrit pikk. See alus võib vedada helikoptereid, maabumisaluseid, tanke ja muud sõjatehnikat ning sadu inimesi.

Möödunud reedel teatas Prantsusmaa, et on jõudnud Moskvaga kokkuleppele, mille kohaselt soetab Venemaa vähemalt kaks kopterikandjat ning hiljem on tõenäoline, et ehitatakse Venemaale veel kaks Mistral-tüüpi sõjalaeva. Vene kindralstaabi teatel vormistatakse vastavad dokumendid enne selle aasta lõppu.

Seejuures sobib alus ka dessantide korraldamiseks, mis ajas tagajalgadele Venemaa naabruses asuvad endised liiduvabariigid, kelle eksperdid nimetasid relvatehingut julgeolekuriskiks kogu alliansile.

Venemaa naaberriike ärritas ka Venemaa kindrali sõnavõtt, milles viimane vihjas, et Mistraliga oleks Vene sõjalaevastik augustisõja ajal jõudnud märksa kiiremini Gruusia vetesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles