Piltuudis: ilves teeb Euroopas taassündi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse rõõmu maitsev ilves Hispaanias tänavu veebruaris.
Vabaduse rõõmu maitsev ilves Hispaanias tänavu veebruaris. Foto: SCANPIX

Suurbritannia plaanib alustada programmiga ilveste loodusesse tagasiviimiseks – pärast seda, kui liik pole saarel elanud üle tuhande aasta. 

Projekti puhul on eeskuju võetud Hispaaniast ja Portugalist, kus samasugune algatus nägi ilmavalgust juba aastal 2002. Tolleks hetkeks oli piirkonda jäänud alles vaid sadakond isendit, neist 25 sigimiseas emased. Aktiivne inimtegevus oli laastanud loomade loomulikuks elualaks olnud korktammede metsad, samuti räsis taud küülikuid, ilvese peamist toidupoolist.

Esimesed loomad lasti Ibeeria poolsaarel vabadusse 2010, eelmise aasta lõpuks loendati neid kokku 400.

«Ibeeria ilvese projekt on olnud uskumatult edukas ja me loodame seda Ühendkuningriigis järele teha,» lausus BBC-le looduskaitsespetsialist Paul O’Donoghue. Kuigi riigi territoorium võiks pakkuda kodu sadadele ilvestele, alustatakse vaikselt: viis aastat vältava katseprojekti raames lastakse vabadusse kolm isast ja kolm emast sigimiseas Rumeeniast pärit looma.

«Nende järeltulijad oleksid esimesed Suurbritannia pinnal sündinud ilvesed 1300 aasta jooksul,» lausus O’Donoghue. «See on uskumatult põnev.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles