Põhja-Korea käsib elanikel näljahädaks valmistuda (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Totalitaarse Põhja-Korea riiklik ajaleht Rodong Sinmun avaldas artikli, milles hoiatab elanikke majanduslike raskuste eest.

«Tee revolutsioonini on pikk ja vaevarikas,» seisab pöördumises. «Võimalik, et peame võtma ette kurnava marsi, mille käigus tuleb meil jälle taimejuuri närida.» Sõnakasutus viitab 1994. alanud näljahädale, mis vältas neli aastat ja nõudis ligi kolme miljoni põhjakorealase elu.

Rodong Simmun lisas, et rasked olud ei tohiks mõjutada truudust riigijuhile Kim Jong-unile. «Isegi kui me anname ära oma elu, peaksime näitama lojaalsust meie juhile Kim Jong-unile, kuni elupäevade lõpuni,» seisab lehes.

Lõuna-Korea ajaleht Chosun Ilbo teatas oma allikatele tuginedes, et režiim on kogunud viimasel ajal igal kuul igalt pealinna Pyongyangi elanikult kilogrammi teravilja. «Inimesed muutuvad ärevaks, sest võimud sunnivad talunikke andma täiendavaid toiduannetusi sõjaväele,» lisas leht. Arvatakse, et näljahoiatus kehtib kolm aastat.

Põhja-Korea on taotlenud välisriikidelt peaaegu pool miljonit tonni toiduabi, kuid veebruaris jõudis kohale ainult umbes 17 000. Vähem kui kuu aja eest määras ÜRO Julgeolekunõukogu riigile selle hiljutiste tuumakatsetuste valguses uue ja veelgi rangema sanktsioonide paketi. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles