Leedu: terrorism ja rändekriis viivad tähelepanu Ida-Euroopast mujale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeharjutused Pihkva oblastis.
Sõjaväeharjutused Pihkva oblastis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Terrorismivastastel võitlusel ja rändekriisil saab olema negatiivne mõju Leedule, sest vähendavad rahvusvahelise kogukonna osutatud tähelepanu julgeolekuolukorrale Ida-Euroopas ja laiendavad koostööd lääneriikide ja Venemaa vahel, teatas Leedu luure raportis.

«Terroriohu suurenemise tõttu hakkab taanduma lääneriikide tähelepanu Vene agressiivsete poliitikate suunal ning rändekriis jätkab Euroopa Liidu ühtsuse killustamist,» kirjutati täna avaldatud kaitseameti ja kaitseministeeriumi ühisraportis.

Ametite hinnangul on terrorismivastane võitlus ja rändekriis Euroopa Liidu, NATO ja teiste riikide julgeolekuküsimuste nimistu tipus. Sellega käib kaasas negatiivne mõju Leedule, sest vähendab Ida-Euroopa julgeolekuolukorrale pühendatud tähelepanu ja kiirendab ettevalmistusi koostööks Venemaaga.

«Venemaa üritab läänt veenda, et siiras koostöö terrorismi ja muude rahvusvaheliste julgeoleku küsimuste suunal on võimalik ainult juhul, kui NATO loobub Ida-Euroopas oma julgeolekugarantiist ja laiendatud võimekustest,» kirjutati dokumendis.

Moskva agressiivsus välispoliitikas möödunud aastal kasvas ning riigi majanduse raske olukorra mõju Vene luure- ja julgeolekuteenistustele oli vähene, arvasid raporti autorid.

Samaaegselt vähenes Venemaa agressiivsus Läänemere piirkonna suunal võrreldes 2014. aastaga. Selle põhjuseks võisid olla probleemid rahastusega, sekkumine Süürias ja Ukrainas või soov näidata väidetavat konstruktiivset vaimu, eesmärgiga suunata tähelepanu Süüriale, öeldi kirjutises.

Leedu luureametid analüüsisid Venemaa sõjalist võimekust ning tõid esile Moskva suutlikkuse liigutada oma vägesid kiirelt ja sõja puhkemisel eraldada mingi kindel regioon ülejäänud maailmast.

«Venemaa üritab vähendada oma sõjalise reageerimise aega NATO omast oluliselt lühemaks. Praegu suudetakse võimekusi luua ja ümber paigutada 24-48 tunni jooksul ning neist piisaks lahingutegevuseks Baltimaades.»

Leedu ametnike hinnangul tänavu terrorirünnakud sagenevad, kuid nende Leedus toimumise oht püsib madal. Luureametid ei tuvastanud möödunud aastal ühtegi Leedu pinnal tegutsevat terrori- või äärmusrühmitust ning teadaolevalt pole Süüriasse või Iraaki võitlema läinud ükski leedulane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles