Brüsseli terroristid võisid plaanida rünnata ka Belgia peaministrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia peaminister Charles Michel
Belgia peaminister Charles Michel Foto: SCANPIX

Belgia uurijate andmetel võisid Brüsselis 22. märtsil pommid plahvatama pannud terroristid plaanida rünnata ka Belgia peaministri Charles Micheli kontorit ja kodu.

Sellele viitavad ründajate arvutist leitud joonised, dokumendid ja fotod, millel on Micheli töökoha ja kodu ruumide asetus ning turvameetmete kirjeldus, edastab BBC.

Kogu see informatsioon on sülearvutis, mille politsei leidis Brüsselis Schaerbeekis Max Roosi tänava prügikastist pärast rünnakuid.  

Selles arvutis oli ka lahkumissõnum ühelt terroristilt, lennujaamas pommi plahvatama pannud Ibrahim el-Bakraouilt, kelle sõnul ei tunne ta end enam kindlalt.

Kolm rünnakutes kahtlustatavat meest lahkusid enne rünnakuid Max Roosi tänaval asuvast majast tellitud taksoga. Neid sõidutanud taksojuht abistas politseid uurimises, näidates maja, mille juurest ta kahtlusalused mehed peale võttis. Belgia politsei pommirühm leidis hiljem hoonest lõhkekehi.

Belgia meedia andmetel olid äravisatud sülearvutis detailsed andmed ja teravad fotod Belgia peaministri kontori kohta, mis asub Brüsselis aadressil 16 Rue de la Loi (hollandi keeles Wetstraat 16).

Ei ole veel teada, kas ründajad laadisid fotod alla internetist või tegid ise hoonest fotod.

Belgia peaministri pressiesindaja teatel oli nimetatud hoone turvameetmeid karmistatud juba enne 22. märtsi pommirünnakuid, kuna üldine olukord Brüsselis oli muutunud kriitilisemaks.

Prügikastiarvutist on saanud rünnakute uurimise üks põhimaterjale ja sealt loodetakse leida andmeid ka kolmanda kahtlusaluse kohta, keda ei ole seni tabatud.

Belgia võimud on teinud kindlaks kõik 32 isikut, kes 22. märtsi lennujaama ja metroojaama rünnakutes hukkusid. Neist 17 on Belgia kodanikud ja ülejäänud 15 on erinevatest välisriikidest.

Ligi 300 kannatada saanust on 94 veel haiglaravil.

Esimene Brüsseli rünnakus hukkunu matus toimub Indias Chennais, kuhu sel teisipäeval jõudis Zaventemi lennujaamas elu kaotanud Raghavendran Ganeshani surnukeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles