Tuumatippkohtumine Washingtonis – mis juhtub kui ISIS saab räpase pommi? (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejad.
ISISe võitlejad. Foto: SCANPIX

Washingtonis algab täna kahepäevane tuumajulgeoleku tippkohtumine, mille peateemad on Põhja-Korea provokatiivne käitumine tuumarelvadega ning võimalus, et sunniitlik äärmusrühmitus ISIS saab enda käsutusse nn räpase pommi.

USA president Barack Obama peab tippkohtumise kõrvalt Jaapani peaministri Shinzo Abe ja Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye'ga kolmepoolse kohtumise. Sellele järgneb kahepoolne kohtumine Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Põhja-Korea korraldas 6. jaanuaril neljanda tuumakatsetuse ning 7. veebruaril kaugmaaraketi katsetuse, millele rahvusvaheline kogukond vastas märtsi algul Pyongyangile viimase 20 aasta karmimate sanktsioonide kehtestamisega.

Valge Maja soovib hoida survet Põhja-Korea režiimile, suurendades riigile osaks saavat majanduslikku ja diplomaatilist hinda rahvusvahelise kogukonna tahte trotsimise eest tuumarelvade küsimuses.

Obama, Abe ja Park kutsuvad ilmselt üles Põhja-Koreale kehtestatud värskete sanktsioonide rangele täitmisele ja arutavad USA püüdurraketisüsteemi THAAD võimalikku paigutamist Lõuna-Koreasse.

«Kolm liidrit näitavad selgelt ühtsust pühendumuses ja otsusekindluses heidutada ja kaitsta Põhja-Korea agressiooni eest,» ütles Obama kõrge nõunik Aasia asjades Dan Kritenbrink.

Obama kohtumine Xiga on USA riigipea ainus täiemahuline kahepoolne kohtumine Washingtoni saabuvate liidritega.

Ühendriikide president peab ka "ühikese kohtumise Prantsuse ametivenna François Hollande'iga, teatas Valge Maja.

Washington ootab Põhja-Korea tähtsaimalt liitlaselt Hiinalt surve suurendamist Pyongyangile. «Oleme näinud Hiinat survet mitmel viisil suurendamas,» ütles Obama välisnõunik Ben Rhodes.

Hiina muretseb Põhja-Korea võimaliku kokkuvarisemise pärast ja ei ole varem sanktsioonide karmistamist toetanud. Samuti valmistab Pekingile meelehärmi USA plaan paigutada THAAD-süsteem Lõuna-Koreasse.

Tippkohtumisel arutatakse võimalikku stsenaariumi, mille kohaselt õnnestub äärmusrühmitusel ISIS hankida nn räpane pomm.

Valge Maja näeb järjekorras neljandat tuumajulgeoleku tippkohtumist kui võimalust tõsta tuumamaterjalide ohutuse küsimused tehnokraatide töölaudadelt kõrgeimate võimutasandite tähelepanu keskpunkti.

«Jaanuaris langetati otsus suunata osa arutelust ISIL-i vastasele tegevusele,» ütles USA rahvusliku julgeoleku nõukogu ekspert massihävitusrelvade, terrorismi ja ohuvähendamise küsimustes Laura Holgate ISISe teist nimekuju kasutades.

ISISe võimesse välja töötada tuumarelv usuvad vähesed, ent palju rohkem kardetakse räpase pomm valmistamiseks vajaliku uraani või plutooniumi koguse sattumist rühmituse kätte.

Selline pomm ei vallandaks tuumaplahvatust, vaid pillutaks potentsiaalselt hävitavate füsioloogiliste, meditsiiniliste ja majanduslike tagajärgedega laiali radioaktiivse materjali.

Tuumamaterjale leidub väikestes kogustes maailma ülikoolides, haiglates ja teistes rajatistes ning sageli ei ole nad piisavalt hästi turvatud.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) andmebaasis on alates 1990. keskpaigast registreeritud umbes 2800 tuumamaterjalide ebaseadusliku kaubitsemise, loata omamise või kaotsimineku juhtumit.

Tippkohtumisele on kustutud üle 50 riigijuhi. Kohtumiselt jäävad eemale Venemaa, Põhja-Korea, Iraani ja Valgevene liidrid.

Rhodesi sõnul on Venemaa otsus jääda tippkohtumiselt eemale Moskva jaoks käestlastud võimalus. «Nad üksnes isoleerivad end kõrvale jäämisega.»

Varasemad tippkohtumised on toimunud 2010., 2012. ja 2014. aastal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles