USA endine kaitseminister: Põhja-Korea teeb tuumarelva aastaga valmis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeleine Albright Brüsselis toimunud nõupidamisel märtsis 2010.
Madeleine Albright Brüsselis toimunud nõupidamisel märtsis 2010. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide endise kaitseministri William Perry oletuse järgi on Põhja-Korea võimeline valmistama tuumarelva aastaga.

Perry sõnul peaks USA vaatama üle suhtumise Põhja-Koreasse ja tihendama koostööd Lõuna-Korea ning Jaapaniga, vahendas AFP. Uus suhtumine nõuaks nii majandussanktsioone kui otseseid läbirääkimisi isolatsioonis oleva Põhja-Koreaga.

Jaapani ajalehele Nikkei Daily antud intervjuus rääkis ta, et Põhja-Korea ümber tekkinud olukorda saab usutavasti lahendada diplomaatiliste abinõudega ja pakkus välja idee saata riiki kolme maa esindajatest koosnev läbirääkijate rühm.

Perry mainis võimalike läbirääkijatena endist välisministrit Madeleine Albrighti ja ekssenaatorit Sam Nunni.

Põhja-Korea avalikustas sügisel uue uraanirikastamistehase olemasolu. Perry oletuse järgi võib seal uraani muuta tuumarelvastuse jaoks kõlblikuks aastaga. Samasuguse oletusega tuli välja tehast külastanud USA spetsialist Siegfried Hecker.

Põhja-Korea tegeleb oma väitel uraani rikastamisega rahumeelsetel eesmärkidel kütuse saamiseks. Teiste hulgas on ka Lõuna-Korea väljendanud kahtlusi, et põhjanaaber rikastab uraani salaja muudeski kohtades kui varem avalikustatud tehastes.

Perry oli kaitseminister president Bill Clintoni ametiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles